×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 92 niet laden

Het Franse concern Safran ontwikkelt voor Nederland een nieuw paspoort. De eerste nieuwe paspoorten moeten op 1 oktober volgend jaar op de markt komen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt de komst ervan, maar wil niet zeggen waarom er een nieuw paspoort komt en wat erin gaat veranderen. Het huidige paspoort is sinds 2006 in gebruik.


Kamerleden reageren verbaasd. ‘Ik weet van niets’, zegt fractievoorzitter Alexander Pechtold van D66 en ook Pierre Heijnen van de PvdA weet van niets. Zou hij dat moeten weten? ‘Natuurlijk moeten wij dat weten. Elke bewindspersoon doet er verstandig aan zijn informatieplicht actief in te vullen. Het paspoort is altijd een brisant onderwerp.’

Het paspoort is jarenlang gedrukt en ontwikkeld door SDU/Enschedé in Haarlem, dat twee jaar geleden werd overgenomen door Sagem, dochter van het Franse Safran. Dat is een wapenproducent die ook beveiligingssystemen maakt. In mei dit jaar kreeg Sagem via een Europese aanbesteding een contract om de komende zeven jaar de paspoorten te blijven drukken.

Lees alles bij de bron; www.volkskrant.nl 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha