Gemeenten beginnen in Nederland op 4 januari 2021 met het uitgeven van identiteitskaarten met een inlogfunctie. Burgers kunnen daarmee met hun ID-kaart via de DigiD-app inloggen op een nieuw beveiligingsniveau: hoog. Deze nieuwe authenticatiemethode kan gebruikt worden als een inlogmethode om extra gevoelige gegevens in te zien en te wijzigen, zoals medische gegevens. De nieuwe methode is geen eenmalige ID-check, maar een volledig nieuwe inlogfunctie.

Er zijn momenteel nog geen diensten die het DigiD-beveiligingsniveau 'hoog' vereisen om in te loggen. Het is mogelijk dat diensten dat niveau in de toekomst wel gaan vereisen. Vooralsnog is het alleen mogelijk om met een nieuwe ID-kaart op die manier in te loggen. 

Burgers kunnen de nieuwe ID-kaart gebruiken om in te loggen op websites van de overheid, het onderwijs, de zorg en hun pensioenfonds. Die diensten moeten hun inlogmethode aanpassen voordat dit werkt. De komende maanden krijgen gemeenten updates voor hun Reisdocumenten Aanvraag- en Archiefstation, om de uitgave van identiteitskaarten met inlogfunctie mogelijk te maken.

Alles bij de bron; Tweakers


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha