Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken gaat hotels, campings, autoverhuurbedrijven en andere bedrijven in de toeristenbranche uitleggen dat ze het paspoort van klanten niet mogen innemen. De minister reageert op de oproep van de ANWB. De organisatie wil een verbod op het innemen van paspoorten van vakantiegangers bij hotels, campings of andere accommodaties en verhuurbedrijven.

Plasterk laat weten dat dit verbod er al is. "Het paspoort is officieel van de staat en mag je alleen gebruiken voor identificatie. Je moet hem dus nooit uit handen geven", zo laat de minister weten. Ondanks het verbod komt het nog regelmatig voor dat vakantiegangers hun paspoort moeten afstaan en er kopieën van worden gemaakt.

De ANWB adviseerde dan ook om het paspoort niet af te geven of te laten kopiëren zonder het BSN-nummer af te dekken. Volgens de ANWB maken sommige accommodaties klakkeloos kopieën van paspoorten zonder dat onderdelen worden afgeschermd. Ook die praktijk moet volgens de organisatie worden aangepakt. "Ik bespreek graag met de ANWB waar het vaakst wordt gevraagd om een paspoort. Dan kunnen we een instructie maken, zodat instellingen weten dat je iemand niet mag vragen om zijn paspoort achter te laten", aldus Plasterk.

Alles bij de bron; Security


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha