De thuiskopieheffing op mediadragers is al sinds begin 2006 bevroren: nieuwe opslagmedia mochten niet meegenomen worden in de heffing voor auteursrechten. Geheugenkaarten, mp3-spelers en harde schijven zijn uitgezonderd. Het Hof in Den Haag oordeelt nu dat de Staat hiermee verkeerd bezig is (geweest). Een harddiskheffing had gemogen, mag dus nog, moet zelfs, en komt eraan. 5 voordelen hiervan.

Downloaden blijft legaal;  In Nederland is uploaden is illegaal, maar downloaden niet. Dat is het al jaren en dat lijkt dus zo te blijven. 

Brein aan banden; Het aanhouden van dit 'gelegaliseerde' downloaden zorgt ervoor dat rechtszaken door belanghebbende organisaties als Stichting Norma zijn niet langer nodig. Hetzelfde geldt voor veel van de acties van piraterijbestrijders als Stichting Brein. 

Nederland minder uitzonderingsland;  Andere landen zijn allang aan een mediadragerheffing die ook harde schijven omvat. De grijze import uit andere landen zal dus weinig opleveren. Nederland sluit straks immers meer aan bij het buitenland.

Goed voor de economie; Los van de zwaar tot zeer zwaar overtrokken schadebedragen door piraterij waar de industrie mee schermt, valt er vast wel te argumenteren dat er ergens een verlies wordt geleden. Een al dan niet klein verlies dat de harddiskheffing straks gaat compenseren. 

Streaming toekomst; Streaming krijgt nu pas echt een kans. Muziek en films worden minder gekocht, bewaard en herbeleefd. Ze worden steeds meer geleased en du moment beleefd. Een innovatieve dienst waar de politiek al sinds 2009 om vraagt. De harddiskheffing  inkomsten verlies is niet langer een argument om nieuwe modellen tegen te houden. 

Alles bij de bron; webwereld 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha