De privacy van ons burgers wordt steeds minder gerespecteerd. Dit is een slechte zaak want als deze gegevens op straat komen te liggen kan iedereen er een slaatje uitslaan.

Opeens weet iedereen wie u bent, wat uw burgerservicenummer is, waar u woont en wat u verdient. Het ergste is nog dat de overheid zonder gêne het spelletje meespeelt door allerlei bestanden aan elkaar te koppelen. Klaar ben je want als de overheid mijn privacy niet beschermwaardig vindt, bij wie kan ik nog terecht met mijn klacht.

Ik kom op dit onderwerp toen een weekje geleden de naam van Rienk Mud opdook in de plaatselijke media. Mud is officier van Justitie en woont in Schagen. Jaren geleden sprak hij in een zaaltje van de Grote Kerk op de Markt, de dodenherdenking bij het Monument was net achter de rug, over onze privacy: een belangrijke verworvenheid die wij schouderophalend verloren laten gaan.

Hij hield de goed gevulde zaal voor dat geen onverschilligheid, maar waakzaamheid ons gedrag moet bepalen. Hij verwees naar de Tweede Wereld Oorlog. De Nazi’s kregen de gegevens van de burgerlijke stand in handen. Werd een regelrechte ramp voor wie het aanging. De kaartenbak heeft nu plaats gemaakt voor de database, maar het probleem is er niet minder om geworden. Zijn wake up call, alweer 10 jaar geleden, was zeer terecht. Maar nu, vele jaren later, is het eerder slechter dan beter geworden met de bescherming van onze privacy. We worden van alle kanten besprongen. 

Alles bij de bron; schagenfm 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha