In de aanloop naar 4 & 5 mei heeft Trouw een opinie dossier geopend met de prikkelende titel Stop de Vrijheid !

In dit dossier de volgende vragen waarmee Trouw de grenzen van de vrijheid verkent;

Botsen we aan tegen doorgeschoten vrijheden? Of vinden we onszelf zo vrij dat we niet meer zien waar we anderen in hun vrijheid beperken? Wanneer roept u: stop de vrijheid? Of vindt u haar juist te beperkt?

Wat zijn de antwoorden? Schrijf ze op en doe mee aan de nationale schrijfwedstrijd 'Stop de vrijheid!'.

Het dossier opent met stukken van oa een commissaris van politie Michiel Holtackers die het volgende stelt;

In Nederland heerst vrijheid op straat. Althans, dat vind ik. Velen zullen mijn mening delen. Anderen zullen mijn opvatting afwijzen, mogelijk als onzin afdoen, onder verwijzing naar de immer voortschrijdende regel- en spiedzucht van de overheid in het publieke domein. Intensief cameratoezicht, digitale surveillance, toepassing van synthetisch DNA, oplegging van gebiedsverboden, zullen door hen aangevoerd worden als voorbeelden van het gelijk van hun stelling.

Mogelijk zou men mij ook beroepsblindheid en bevooroordeeldheid voor de voeten werpen. Men zou zeggen dat de legitimering van al die maatregelen onder het mom dat veiligheid de beste garantie voor vrijheid is, onvrijheid in de hand werkt.

Een mooi initiatief van Trouw opdat we in deze roerige tijden er nog eens op gewezen worden waar het allemaal om gaat, vrijheid, binnen de samenleving en op het persoonlijke vlak zonder daarbij anderen diezelfde vrijheid te ontzeggen. Een mooi motto in deze staat op de site van vrijspreker.nl

  • De Vrijspreker streeft naar een maatschappij waarin ieder mens soeverein is:
    ieder mens heeft het recht zijn leven te leiden zoals hij zelf wil, zolang hij datzelfde recht van ieder ander respecteert.

en als aanvulling daarop; Als de angst regeert is de volgzaamheid groot een motto dat ik ooit ergens las en opsloeg. Helaas ben ik de bron ervan kwijt geraakt.

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha