Nederland heeft een route geopend om bankgegevens van Europese burgers aan de Verenigde Staten door te geven. Over de wenselijkheid en juridische rechtvaardiging is een politiek noch maatschappelijk debat gevoerd.

 Het internationale bankwezen voert grensoverschrijdende betalingen en effectentransacties uit via het gezamenlijke bedrijf SWIFT. Formeel gevestigd in België maar het operationele datacentrum staat in Zoeterwoude. De juridische verantwoordelijkheid voor het delen van bankgegevens met de Amerikanen ligt daardoor mede in Nederland.

 Dat gegevens van bijna al het internationale betalingsverkeer centraal in Nederland worden opgeslagen, is onbekend bij veel Nederlandse parlementariërs, maar ook bij Europarlementariërs. 

 Parlementariërs uit Nederlandse Kamers weten niet dat met hun goedkeuring van een vernieuwd rechtshulpverdrag het de Amerikanen vergemakkelijkt om internationale betalingsgegevens direct in Nederland op te vragen. 

 Europarlementariër Sophie in ’t Veld (D66) reageert verbaasd: „Het is arrogant tegenover de eigen burgers zo’n route te openen. ”

Bron; NRC , deel 2

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha