Geweldig, een pop die antwoorden geeft op vragen van kinderen. Maar die pop is verbonden met internet en dus kwetsbaar voor hackers. „Speelgoedfabrikanten hebben nog weinig kaas gegeten van IT.” Vorige maand werd bekend dat Blokker Holding – eigenaar van speelgoedwinkels Intertoys en Bart Smit – Cayla voorlopig uit de verkoop haalt, tot blijkt dat de fabrikant de privacy voldoende waarborgt. Europese consumentenorganisaties hadden aan de bel getrokken nadat uit onderzoek van de Noorse consumentenbond bleek dat hackers kinderen via het speelgoed kunnen afluisteren. Bovendien wordt alles wat kinderen tegen Cayla zeggen, doorgestuurd naar een Amerikaans bedrijf gespecialiseerd in spraakherkenning. 

Fabrikanten van goedkopere apparaten hebben volgens hoogleraar Van Eeten „te weinig prikkels” om de beveiliging op orde te krijgen en houden. Met updates zouden ze bijvoorbeeld programmeerfouten in de software kunnen herstellen zodat hackers niet via een ‘achterdeurtje’ kunnen binnentreden, maar dat gebeurt te weinig. „Fabrikanten zien het als weggegooid geld”, zegt Van Eeten. „Het product is verkocht, het geld is binnen. Vaak hebben fabrikanten ook weinig kaas gegeten van IT.”

TIPS VOOR OUDERS VOOR VEILIGER E-SPEELGOED

Wat kunnen ouders doen om hun kinderen veilig te laten spelen met connected speelgoed – als ze dan per se hun poppen willen koppelen aan het net? 

  • Een belangrijke tip: verschaf alleen persoonsgegevens die strikt noodzakelijk zijn, of verzin persoonsgegevens voor een speelaccount. Een ander advies: zet speelgoed helemaal uit als het kind klaar is met spelen.
  • Pas ook het standaardwachtwoord van bijvoorbeeld beveiligingscamera’s in de kinderkamer aan., „Dat is het allertreurigste”, zegt de Delftse hoogleraar Van Eeten. „Gewone consumenten moeten zich eerst afvragen hoe ze het wachtwoord kunnen aanpassen van hun babycam of hoe ze de router moeten aanpassen, in plaats van dat de fabrikant dat goed regelt.”
  • Standaardwachtwoorden van fabrikanten zijn vaak op internet te vinden en een hacker is dan zo binnen. Via internet zijn duizenden livebeelden te zien van kantoren, huiskamers en kinderkamers van nietsvermoedende mensen.
  • Let ook goed op de reputatie van de speelgoedfabrikant en pas op voor goedkope troep, bijvoorbeeld uit Azië. De Britse beveiligingsexpert Ken Munro zegt: „Er zijn gelukkig hele vooruitstrevende speelgoedfabrikanten die de beveiliging goed op orde hebben, maar zij zijn in de minderheid. Voordat de rest van de fabrikanten overstag gaat, is echt strengere wetgeving nodig.”

Alles bij de bron; NRC