Utrecht is vaak in het nieuws als het gaat om aanvallen op burgerrechten. Deze week al twee keer zelfs, eerst doordat een journalist zijn werk niet goed kon uitvoeren agv tegenwerking door gemeente ambtenaren en jl woensdag is een burger voor twee uur in de cel belandt toen hij op het Centraal Station een foto maakte van een straatmuzikant. Verder terug in de tijd (2009) was de burgemeester het al eens niet eens met een artikel in de lokale weekkrant.


ad 1; Tegenwerking Utrecht bij item Wolfsen

Gesprekspartners van verslaggever Marc van Rossum zegden interviewafspraken af, nadat ze vanuit de gemeente een waarschuwende e-mail ontvingen. In Van Rossums item van afgelopen vrijdag werd het functioneren van burgemeester Wolfsen aan de orde gesteld en concludeerde Van Rossum dat Wolfsen weinig kans maakt op een tweede termijn.

alles bij de bron; villamedia 

 

ad 2; Journalist in cel voor nemen foto 

Freelance journalist Emiel Elgersma was een muzikant aan het fotograferen voor een project toen agenten hem aanspraken. Elgersma zou op die plek niet mogen fotograferen.

Elgersma wees daarop op het feit dat hij op de openbare weg stond en dat daar gefotografeerd mag worden. Toen hij zich niet direct legitimeerde werd hij aangehouden en bekeurd voor het niet tonen van zijn legitimatie.

alles bij de bron; nu.nl 

 

ad 3; Wolfsen hield onwelgevallige publicatie tegen

De Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen ligt onder vuur, omdat hij een publicatie in een huis-aan-huisblad tegenhield. Terwijl hij officieel weerwoord heeft gehad. Afgelopen weekeinde hadden hoofdredacteur Robert-Jan van der Horst en Wolfsen uitputtend overleg over een artikel over de pensionkostenvergoeding. De gesprekken over het verhaal van freelancer Wouter de Heus verliepen volgens de hoofdredacteur van Ons Utrecht uitermate onplezierig. „Wolfsen zei dat het grote gevolgen zou kunnen hebben voor de krant als we toch zouden doorzetten.” Van der Horst legt uit dat Ons Utrecht de gemeenteberichten van Utrecht afdrukt. „Wolfsen zei niet letterlijk dat hij deze pagina’s zou terugtrekken, maar ik vind dat het riekt naar chantage en omkoperij”, zegt de hoofdredacteur.

alles bij de bron; trouw