Samen met Tönnjes (autoregistratiesystemen) en Kirpestein (nummerplatenfabrikant) heeft NXP een jaar lang testen uitgevoerd met identificatiechips. Het Nederlandse bedrijf wil kentekens van wagens voorzien van radio-frequency identification (RFID)-chips.

NXP testte zijn systeem gedurende een jaar uitvoerig. Het bedrijf voorzag een honderdtal militaire voertuigen op de landmachtbasis in Oirschot van zijn passieve labels. Dit bracht verschillende obstakels met zich mee. Militaire voertuigen zijn immers bepantserd, wat het signaal kan verstoren. Bovendien dienen de signalen vanaf een relatief grote afstand worden uitgelezen, terwijl wagens tegen hoge snelheden rijden.

De RFID-chips maken daarom gebruik van Ucode DNA, een encryptietechnologie van NXP. Deze techniek werkt tussen 860 MHz en 960 MHZ, wat binnen de ultra high frequency (UHF)-band valt. Hierdoor kunnen de chips tot een afstand van twaalf meter worden uitgelezen, terwijl het voertuig snelheden van 150 kilometer per uur haalt. De encryptietechnologie van NXP versleutelt het signaal met 128 bit advanced encryption standard (AES). 

Volgens het bedrijf is zijn technologie klaar om ingezet te worden in Europa. “De positieve resultaten van de tests hebben ertoe geleid dat de chips al op grote schaal worden gebruikt in Zuid-Amerika. Aangezien de technologie de privacy van auto’s respecteert, is de technologie eveneens klaar om in Europa gebruikt te worden,” zegt Olaf Renz van Tönnjes.

Alles bij de bron; ZDNetAbonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha