Met een chip in je hand je kop koffie afrekenen of inchecken op 't station: het klinkt als toekomstmuziek, maar het kan al echt. Wereldwijd hebben zo'n 2000 mensen al zo'n ding laten implanteren. En ook steeds meer Nederlanders lopen rond met een onderhuidse chip. Tom van Oudenaarden, eigenaar van een piercingshop, is – voor zover hij weet – de enige in Nederland die de chips implanteert. Hij heeft er dit jaar bij zo'n vijftig Nederlanders eentje gezet. En volgens hem wordt de belangstelling alleen maar groter. 

In de handen van Martijn Wismeijer zitten sinds een aantal weken twee chips, de ene chip als spaarrekening voor bitcoins. Op de chip in zijn andere hand bewaart hij wachtwoorden voor zo'n 900 websites. "Veel mensen gebruiken overal hetzelfde wachtwoord", zegt Martijn. "Ik vind dat een heel slechte gewoonte." 

Als hij naar een grote conferentie gaat, zet hij zijn visitekaart op zijn chip. "Mensen hoeven alleen mijn hand te scannen, dan hebben ze al mijn contactgegevens."

Maar is zo'n hand vol informatie wel veilig? Volgens VU-onderzoeker Melanie Rieback niet. "De chips zijn makkelijk te hacken", zegt ze. Je kunt ze wel versleutelen, maar dat is volgens haar lastig. "De chip is goedkoop en heeft niet veel stroom, daardoor ondersteunt het geen sterke cryptografie." Martijn is niet zo bang voor dieven; hij heeft zijn chip namelijk met een speciale, eigen encryptie versleuteld.

Alles bij de bron; NOSAbonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha