Veel werknemers zijn het al gewoon dat ze zich met een chipkaart moeten presenteren om toegang te krijgen tot de werkvloer. Het Zweedse technologiebedrijf Epicenter gaat echter nog een stap verder en stelt zijn werknemers voor een RFID-chip te laten implanteren. De chip zendt een radiosignaal uit dat tot op enkele meters afstand kan worden uitgelezen. Op die manier hoeven de medewerkers nooit meer voor een gesloten deur te blijven staan omdat ze hun kaart vergeten zijn.De technologie kan echter ook worden toegepast om de rekening van de personeelsleden in de cafétaria bij te houden of te controleren hoevel fotokopieën door werknemers worden gemaakt.

Hoewel verschillende vrijwilligers zich al gemeld hebben om de chip te laten inplanten, kent het systeem ook veel tegenstanders. Critici vrezen dat de technologie de privacy zou kunnen bedreigen. Ook wordt gewaarschuwd dat een aantal bedrijven of overheden zouden kunnen overwegen de inplanting van dergelijke chips verplicht te maken.

De biohacking-groep die het systeem voor Epicenter ontwikkelde, zegt echter enkel voordelen te zien. De ontwikkelaars voorspellen dat de ingebouwde sensoren en chips mensen uiteindelijk de mogelijkheid zullen bieden zich op het internet-of-things aan te melden. Op die manier zou de gebruiker onder meer de mogelijkheid krijgen informatie over zijn eigen gezondheid in te winnen, terwijl machines zich ook automatisch aan de voorkeuren van de individuele consument zullen kunnen aanpassen.

Alles bij de bron; ExpressAbonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha