pdfDe moeilijkste puzzel van Nederland is misschien wel de kerstpuzzel van de AIVD. De puzzel begon zo’n tien jaar geleden als bedrijfsgrapje in de ‘cryptowereld’ van de inlichtingendienst en wordt sinds 2011 online gezet.

“Het is niet zo dat we hem gebruiken als slinkse manier om mensen binnen te halen. De bedenkers van het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging (NBV) van de AIVD wilden elkaar prikkelen en uitdagen. Het bureau evalueert informatiebeveiligingsproducten, zoals welke telefoons ministers moeten gebruiken als zij vertrouwelijke informatie willen uitwisselen. Kortom zij weten veel van encryptie.”

Tot nu toe kreeg de AIVD zo’n vijftig inzendingen per jaar binnen. Van mensen van universiteiten, bedrijven en andere overheidsinstellingen die samenwerken om de breinkrakers meester te worden. En dankzij onderstaande een tweet van Alexander Klöpping (bijna 150.000 volgers) ‘vreest’ de AIVD dat dit jaar veel meer mensen hun resultaten opsturen (de deadline is 20 januari).

Wie zich aan de puzzel wil wagen, kan pdfhier beginnen. Elk goed antwoord levert een punt op, en iedereen die ten minste één punt heeft gehaald, krijgt de oplossingen toegestuurd. 

Alles bij de bron; NRC