In het jaar 2014 zorgt het Europees Hof van Justitie eigenhandig voor de totstandkoming van het vergeetrecht, een Nederlands downloadverbod en veranderingen in de bewaarplicht. Terwijl de discussie over privacy voortraast, worden onze smartphones steeds goedkoper en strijden techbedrijven om een positie om onze pols.

Downloadverbod; Europa neemt op meer vlakken het heft in handen. Het downloaden van films en muziek is plotsklaps illegaal in Nederland. Individuele downloaders zijn in Nederland nog niet beboet.

Bewaarplicht; Hetzelfde Hof zet een streep door de Europese bewaarplicht, maar ondanks deze uitspraak blijft de Nederlandse bewaarplicht in stand. Het kabinet stelt wel voor om meer waarborgen te introduceren, zodat de privacy van burgers gegarandeerd is. De bewaartermijn blijft gelijk.

Spionage; De discussie over overheidsspionage, die in 2013 werd aangewakkerd door onthullingen van klokkenluider Edward Snowden, raast in 2014 door.

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) geeft in februari toe dat Nederlandse inlichtingendiensten in één maand tijd 1,8 miljoen stukjes metadata doorgaven aan de Amerikaanse NSA, terwijl hij eerder in Nieuwsuur claimde dat die gegevens door de Amerikanen waren verzameld.

Het kabinet wil ondertussen de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten hervormen, zodat de AIVD en MIVD meer soorten gegevens mogen aftappen. Wel komen er extra waarborgen die ervoor moeten zorgen dat de gegevens van onschuldige burgers niet massaal in overheidshanden komen.

Lees alles bij de bron; NU