Kantooruitbater Tribes wil die veiligheid bieden door iedereen bij binnenkomst te scannen met warmtecamera's en zo mogelijke coronapatiënten buiten de deur houden. Goede kans dat het bedrijf het hierdoor aan de stok krijgt met de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Want werkgevers die de temperatuur van hun werknemers opmeten kunnen een fikse boete verwachten, liet de toezichthouder eerder al weten.

Het is verleidelijk privacybewakers af te schilderen als spelbrekers bij het heropenen van Nederland, maar dat zou onterecht zijn. Privacy is een groot goed dat zorgvuldig bewaakt moet worden, ook in crisistijd. Maar zeker zo belangrijk: zonder een kritische privacywaakhond loopt Nederland het risico allerlei zinloze maatregelen te introduceren. Het ondernemen van actie geeft immers gevoel van controle en de behoefte aan controle is in onzekere tijden groot, zelfs al levert die controle weinig op. Dankzij de privacytoezichthouder worden plannen op doelmatigheid én alternatieven ten minste getoetst.

Noodzaak om bezoekers te scannen met warmtecamera's is er nauwelijks, want een verhoging van de lichaamstemperatuur zegt weinig over een besmetting. Daarmee zijn warmtecamera's meer een schijnoplossing dan effectieve bescherming tegen het virus. Een werksfeer waarin medewerkers thuis durven te blijven bij de geringste klachten is minder privacyverstorend en effectiever.

Ook het nut van de coronatracing-apps, die contacten in kaart brengen zodat die geïnformeerd kunnen worden als later een besmetting blijkt, is verre van bewezen. Experts zien talloze (technische) beperkingen. Dat maakt het twijfelachtig of de apps überhaupt wel gaan werken.

Enige privacy inruilen voor betere bescherming kan functioneel zijn, maar privacy opofferen zonder dat daar betere bescherming tegenover staat, is zonde. De kritische houding van de AP is dan ook van harte toe te juichen.

Alles bij de bron; FD [(gratis)registratie noodzakelijk]