DNA
In Rotterdam krijgen 21 winkels en tankstations een nieuw beveiligingssysteem tegen overvallers. Na een beroving worden de overvallers door een apparaat besproeid met een onzichtbare chemische stof die als bewijs dient.

De politie Rotterdam-Rijnmond heeft de nieuwe aanpak van overvallers dinsdag bekendgemaakt.

Het middel waarmee de criminelen worden besproeid laat een unieke dna-code achter waarmee de politie met een UV-lamp kan aantonen dat een verdachte in een bepaalde winkel is geweest.

DNA-code

De spray is niet afwasbaar en blijft zeker een week op het lichaam van de overvaller zitten. Op de gestolen goederen blijft de dna-code maandenlang zichtbaar.

Volgens de politie gaat er een preventieve werking uit van de dna-spray. Winkels die zijn uitgerust met het beveiligingssysteem krijgen een sticker op de deur die overvallers moet afschrikken.

Succes
De proef met de dna-spray is uniek in Nederland. Over een jaar wordt het systeem geëvalueerd. Ook in Amsterdam wordt een proef voorbereid.

In Groot-Brittannië is de methode al een groot succes. In een testgebied liep het aantal overvallen met 85 procent terug.

Artikel afkomstig van www.elsevier.nl

Lees verder...