Verslaggevers vonden de vermoedelijke RAF-terrorist Daniela Klette met behulp van ’PimEyes’. 

Afgelopen maandag werd Klette (65) in Berlijn gearresteerd door de Duitse recherche. Ze zou meerdere zware misdrijven en terreuraanslagen op haar geweten hebben als lid van de links-extremistische terreurgroep Rote Armee Fraktion (RAF). De Duitse was de autoriteiten tot dusverre altijd te slim af, ondanks opsporingsbevelen.

Duitse journalisten van blijken haar in samenwerking met de Canadese onderzoeksjournalist Michael Colborne, al jaren op het spoor te zijn.

Colborne vergeleek via gezichtsherkenningssoftware PimEyes een recente afbeelding van Klette met een foto van zo’n dertig jaar geleden. 

PimEyes is een betaalde service die het gezicht een numerieke code geeft op basis van de biometrische gelaatstrekken (zoals de bovenrand van de oogkassen, hoogte van de jukbeenderen en zijkanten van de mond). De code wordt met behulp van kunstmatige intelligentie binnen enkele seconden vergeleken met 2,1 miljard andere opgeslagen codes.

Vervolgens toont PimEyes internetpagina’s met andere foto’s van de oorspronkelijk getoonde persoon.

Zulke gezichtsherkenningssystemen zijn echter niet onomstreden. In Nederland experimenteert de politie er momenteel ook mee. Daarbij gaat het om CATCH en FaceF1nder. Het voordeel is volgens de politie, die er steeds meer gebruik van wil maken, dat verdachten, getuigen en slachtoffers teruggevonden kunnen worden, op basis van beeldmateriaal zoals beveiligingscamera’s of in beslag genomen smartphones.

Bij CATCH staan er bijvoorbeeld zo’n 1,6 miljoen verdachten en veroordeelden in de databank. Maar daarmee zijn lang niet alle Nederlanders geregistreerd.

Volgens Sander Duivestein, onderzoeker naar de impact van nieuwe technologie, kan zulke technologie forensisch onderzoek vergemakkelijken, omdat je eerder verdachten op het spoor komt. „In theorie zou je zelfs foto’s van personen met camerabeelden op locaties als bijvoorbeeld Zandvoort en Scheveningen kunnen vergelijken, zodat je kunt uitzoeken of jouw ’verdachte’ daar is. Die beelden zijn vaak gewoon openbaar te vinden en dus te vergelijken.” Daarbij gaat het om realtime-gezichtsherkenning.

Dat vraagt echter ook direct om strenge regels, benadrukt Duivestein. Ook vanuit de overheid mag zoiets niet onbeperkt ingezet worden. Anders kun je een Big Brother-achtige samenleving krijgen.”

Specifieke wetgeving rondom deze technologie ontbreekt echter nog in Nederland. De politie heeft wel een protocol ontwikkeld. Een interne politiecommissie moet goedkeuring geven voordat er van gezichtsherkenningstechnologie gebruikt wordt gemaakt.

Toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens uitte daar begin dit jaar al kritiek op. Voorzitter Aleid Wolfsen vindt dat er eerst wetgeving van buitenaf nodig is en dat er dan pas een intern protocol door de politie ontwikkeld moet worden.

Begin februari stemden de EU-lidstaten in met een voorstel dat AI aan strengere regels moet onderwerpen. Realtime-gezichtsherkenning wordt daarin niet verboden, maar mag enkel bij ernstige dreigingen of misdrijven gebruikt worden. Daarvoor is ook toestemming van een rechter nodig en mag er uitsluitend naar een specifiek persoon gezocht worden. Het Europees Parlement moet nog wel over het voorstel stemmen. Bij goedkeuring zal het na twee jaar in werking treden.

Alles bij de bron; Telegraaf [inloggen noodzakelijk]