Studenten van de Harvard Universiteit hebben een product ontwikkeld waarmee in een mum van tijd persoonlijke informatie kan worden opgehaald. In een video, gedeeld via X, doen de studenten een demonstratie. Hier is te zien hoe ze binnen een paar seconden de namen, adressen, en familieleden van volslagen vreemdelingen weten te noemen.

Het project, I-XRAY, is een goed voorbeeld van hoe grensoverschrijdend gezichtsherkenning kan zijn in combinatie met de juiste technieken. De studenten maakten gebruik van een eerdere samenwerking tussen Ray-Ban en techgigant Meta; een slimme bril met ingebouwde camera’s en AI-objectherkenning.

I-XRAY gebruikt naast AI een aantal technieken om software te creëren waarmee jouw persoonlijke informatie binnen enkele seconden te zien is voor de drager van de bril. Via de livestream-functie stuurt de bril beeldmateriaal naar een computerprogramma. Dit wordt geanalyseerd met gezichtsherkenningssoftware, die het vergelijkt met beelden op het internet. Vervolgens gebruikt het een large language model om persoonlijke data zoals je naam of je werkgever op te zoeken. Zo’n model is in staat relevante gegevens uit verschillende bronnen samen te voegen.

Als klap op de vuurpijl zoekt de software via sites zoals FastPeopleSearch en Cloaked.com naar je thuisadres en zelfs delen van je burgerservicenummer. Deze websites verkrijgen dit soort persoonlijke gegevens via datalekken bij grote bedrijven, zonder dat je hier iets van meekrijgt.

De makers, AnhPhy Nguyen en Caine Ardayfio, willen met het product bewustzijn creëren voor de mogelijke effecten van gezichtsherkenningstechnologieën. Ze maken hun product niet beschikbaar voor anderen.

Alles bij de bron; KIJK