Een veelgebruikt kankermedicijn kan vingerafdrukken tijdelijk onleesbaar maken. Bij een op de zeven patiënten die het middel gebruiken, verdwijnt het reliëfpatroon op alle tien de vingertoppen. Zodra ze stoppen met het medicijn, keert het lijnenspel terug.
Medisch gezien heeft het verlies van vingerafdrukken geen betekenis, maar in de praktijk kunnen de gevolgen groot zijn, zegt hoogleraar Ron Mathijssen, internist-oncoloog in het Erasmus MC. Vingerafdrukken zijn nodig om een paspoort aan te vragen, toegangsdeuren te openen of een smartphone te ontgrendelen. De Amerikaanse douane verlangt bovendien vingerafdrukken van alle buitenlandse bezoekers.
Het idee voor het onderzoek kwam van de politie, vertelt forensisch technisch rechercheur Sebastiaan Veelenturf. Een stagiaire op de afdeling forensische opsporing had een opa die na een chemokuur op zijn werk voor een dichte deur kwam te staan, omdat het biometrische toegangssysteem zijn vingerafdruk niet meer herkende. Zij vroeg zich af hoe vaak dat voorkomt. Tot nu toe zijn in de medische literatuur alleen paar gevallen geschetst.
Verpleegkundig specialist Leni van Doorn van het Erasmus MC volgde 66 kankerpatiënten die capecitabine gebruikten en nam voor, tijdens en na de behandeling vingerafdrukken af. De afdrukken werden beoordeeld door drie vingerafdrukspecialisten van de politie. Binnen acht weken na aanvang van de behandeling was bij 14 procent van de patiënten de kwaliteit van de vingerafdrukken ernstig verslechterd. Hoe dat kan, is nog onduidelijk, zegt Mathijssen.
Voor het forensisch onderzoek hebben de Rotterdamse bevindingen geen gevolgen de vingerafdrukken van de betrokken kankerpatiënten weliswaar slecht van kwaliteit, maar op forensisch gebied nog wel degelijk bruikbaar, zegt Anko Lubach, bij het Nederlands Forensisch Instituut expert op het gebied van vingersporen.
Alles bij de bron; Volkskrant