Clearview AI moet een dwangsom van 5,2 miljoen euro betalen aan de Franse toezichthouder. Het Amerikaanse technologiebedrijf heeft niet voldaan aan het bevel van de privacywaakhond.

Clearview AI is een Amerikaans techbedrijf dat gezichtsherkenningstechnologie verkoopt aan opsporings- en handhavingsinstanties wereldwijd. Meer dan zeshonderd opsporingsorganisaties in de VS zouden gebruik maken van diensten van het bedrijf.  

Het Amerikaanse technologiebedrijf heeft de grootste database van gezichtsprofielen ter wereld. Deze bevatte een half jaar geleden meer dan twintig miljard afbeeldingen. Inmiddels staat de teller op ruim dertig miljard. Om deze database op te zetten, maakt Clearview gebruik van scraping software. Dat is een programma dat automatisch openbare bronnen op het internet bezoekt en profielfoto’s met bijbehorende informatie verzamelt. Dan moet je denken aan sociale media, blogs en persoonlijke websites. Een gepatenteerd gezichtsherkenningsprogramma bouwt vervolgens een gezichtsherkenningsdatabase op.

Clearview streeft ernaar om zijn gezichtendatabase uit te breiden naar honderd miljard gezichten. Daarmee is het, in theorie, mogelijk om iedere persoon op aarde te identificeren.

De Franse toezichthouder was een onderzoek naar het bedrijf gestart, omdat het meerdere klachten had ontvangen van burgers. De conclusie was dat het techbedrijf biometrische gegevens van Franse burgers verzamelde en verwerkte zonder geldige juridische grondslag. Tevens ‘vergat’ het bedrijf om mensen erop te wijzen dat hun gegevens uit haar database kon laten verwijderen.

CNIL gaf Clearview de opdracht om alle gegevens die het bedrijf had verzameld van Franse mannen en vrouwen te verwijderen. Ook moest het technologiebedrijf verwijderingsverzoeken van burgers inwilligen. Hiervoor kreeg Clearview twee maanden de tijd. Iedere dag dat het bedrijf geen gehoor gaf aan het bevel, riskeerde het een dwangsom van 100.000 euro.

“Clearview AI had twee maanden de tijd om aan het bevel te voldoen en de naleving ervan bij de CNIL te rechtvaardigen. De onderneming heeft echter binnen deze termijn geen enkel bewijs van naleving toegezonden”, zo zegt CNIL. Daarom heeft de toezichthouder op donderdag 13 april besloten om Clearview een achterstallige dwangsom van 5,2 miljoen euro op te leggen.

Alles bij de bron; VPNGids