70 procent van de werkgevers wil kunnen controleren of medewerkers gevaccineerd zijn. Dat blijkt uit onderzoek van werkgeversvereniging AWVN...

...Afgelopen week gooide autobedrijf Leaseplan de knuppel al in het hoenderhok. Dat maakte als eerste bedrijf bekend dat het alle Nederlandse medewerkers op kantoor wil terugzien, mits gevaccineerd. Woensdag riepen enkele leden van het Outbreak Management Team (OMT) het kabinet op om de registratie van de vaccinatiestatus bij zorgpersoneel mogelijk te maken. De brancheorganisaties in de ouderen-, gehandicapten- en thuiszorg sloten zich volgens de NOS bij die oproep aan. De Nederlandsche Bank gaat het personeel verzoeken om, als ze niet gevaccineerd zijn, een zelftest te doen voordat ze naar kantoor komen, al kan en zal ze daar niet op controleren.

Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp is stellig: volgens de huidige wet mogen werkgevers niet registreren wie wel en niet is gevaccineerd. En zij mogen medewerkers al helemaal niet dwingen zich te laten inenten. Het verzamelen en verwerken van medische gegevens is immers in strijd met de privacywet (AVG) en het recht op lichamelijke onschendbaarheid. ‘Dat zijn grondrechten die gevoelsmatig zeer zwaar wegen’, zegt hij. Zwaarder dan de Arbowet die werkgevers verplicht te zorgen voor een veilige werkplek.

Alleen als het nut en de noodzaak zeer zwaarwegend zijn, kan een inbreuk op die grondrechten worden gerechtvaardigd. Verhulp: ‘Maar om besmettingen met corona op de werkvloer te voorkomen, zijn er ook andere middelen die veel minder ver gaan en waarmee hetzelfde doel bereikt kan worden, zoals mondkapjes en afstand houden.’

Volgens Anne Megens van AWVN schuilt er ook een ander risico: het verschil tussen de wereld op de werkvloer, waar nog altijd maatregelen gelden, en buiten waar we steeds meer teruggaan naar normaal, wordt steeds groter. Een ‘dubbele standaard’ speelt volgens AWVN ook een rol bij bijvoorbeeld evenementen- of horecabedrijven die straks wél hun klanten mogen vragen naar een vaccinatiebewijs maar níét hun medewerkers die op dezelfde locatie het bier tappen.

Toch gaat die vergelijking volgens hoogleraar regulering van arbeid Agnes Akkerman van de Universiteit van Amsterdam niet helemaal op. Hoewel het misschien niet altijd zo voelt, is het bezoeken van werk een stuk essentiëler dan dat van bijvoorbeeld een festival. ‘De keuze om naar een evenement te gaan, is een vrije keuze. Maar als niet-vaccineren betekent dat ik niet naar mijn werkplek kan of zelfs niet mag werken, dan betekent dat iets voor mijn inkomen en carrière.’

Bovendien is de relatie tussen werkgever en werknemer een gezagsverhouding waaraan de wet niet voor niets grenzen stelt aan de werkgever. 

De belangenbehartiger van de werknemers, vakbond FNV, vindt dat allerminst een lonkend perspectief. Bij de vakbond kwamen de afgelopen weken 75 telefoontjes binnen over het onderwerp. Daaruit blijkt dat er informeel al volop gesprekken worden gevoerd over de vaccinatiestatus van werknemers.

Volgens de enquête van AWVN zou 93 procent van de werkgevers inderdaad maatregelen willen treffen als er niet-gevaccineerde medewerkers blijken te zijn....  Voor 8 procent van de werkgevers is het reden tot ontslag.

Alles bij de bron; Volkskrant