De Britse politie zet steeds vaker gezichtsherkenningscamera's in, dat het 'gemeengoed' in Engeland en Wales kan worden. Zo werden vorig jaar 4,7 miljoen gezichten gescand, meer dan het dubbele van het jaar daarvoor. Dat stellen onderzoekscollectief Liberty Investigates en The Guardian op basis van onderzoek.
Volgens de onderzoekers wordt er steeds meer budget voor de vereiste hardware beschikbaar gemaakt en kijkt de Britse overheid naar mogelijkheden om politiediensten toegang tot opgeslagen beelddatabases te geven, zoals paspoort- en immigratiedatabases. Dit laatste is bedoeld voor 'retrospective' gezichtsherkenning.
Bij 'retrospective' gezichtsherkenning wordt gezichtsherkenningssoftware gebruikt om beelden van beveiligingscamera's te vergelijken met beelden uit beelddatabases. Bij live gezichtsherkenning worden beelden van camera's in real-time vergeleken met een zogenoemde 'watchlist' van de politie. De onderzoekers stellen dat vorig jaar 4,7 miljoen gezichten werden gescand, meer dan het dubbele van 2023.
Ook het aantal zoekopdrachten voor 'retrospective' gezichtsherkenning nam toe, van bijna 139.000 in 2023 naar bijna 253.000 in 2024. Verder werd de Britse paspoortdatabase voor meer dan duizend zoekopdrachten gebruikt en melden de onderzoekers ook een toenemend gebruik van de immigratiedatabase.
Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken werkt op dit moment samen met de Britse politie om een nieuw nationaal gezichtsherkenningssysteem te ontwikkelen, met de naam Strategic Facial Matcher. Het platform zal in allerlei databases kunnen zoeken.
Alles bij de bron; Security
Het Amerikaanse farmabedrijf Regeneron heeft het failliete dna-testbedrijf 23andMe, inclusief de persoonlijke en genetische data van vijftien miljoen gebruikers, voor een bedrag van 256 miljoen dollar overgenomen. Regeneron wil de gebruikersgegevens gaan gebruiken voor het vinden van nieuwe medicijnen.
Via 23andMe en soortgelijke bedrijven kunnen gebruikers hun dna laten testen om te zien waar hun voorouders vandaan komen en in contact te komen met andere familieleden op het platform. Daarnaast kan er ook worden getest op gezondheidsgerelateerde zaken. 23andMe heeft wereldwijd miljoenen gebruikers, waaronder in Nederland.
Het bedrijf besloot eerder dit jaar in de Verenigde Staten faillissement aan te vragen, wat voor grote zorgen onder gebruikers zorgde dat hun dna-gegevens onderdeel van de boedel zouden worden. Naast dna-gegevens en dna-materiaal gaat het ook om gezondheidsgegevens, genealogische- en afstammingsinformatie, persoonlijke contactgegevens, betaal- en facturatiegegevens en berichten die gebruikers van het platform onderling met elkaar hebben uitgewisseld.
Regeron zegt dat het het privacybeleid van 23andMe en wetgeving met betrekking tot het gebruik van klantgegevens zal volgen. Daarnaast blijft 23andMe dna-tests aanbieden zoals het dat nu ook doet.
Alles bij de bron; Security
Mozilla adviseert reizigers naar de Verenigde Staten om de biometrische vergrendeling van hun telefoon en andere apparaten uit te schakelen.
In plaats daarvan moet er een alfanumerieke passcode van minstens zes karakters worden gebruikt. Ook is het verstandig om alle apparaten voor het passeren van de grens uit te schakelen. Verder wordt in de vandaag verstuurde nieuwsbrief aangeraden om geen specifieke apps voor bijvoorbeeld e-mail of social media te gebruiken, maar een browser.
Aanleiding voor het advies is het doorzoeken van apparaten door de Amerikaanse Customs and Border Protection.
Volgens Mozilla zetten dit soort doorzoekingen de digitale vrijheden van mensen onder druk. Er is daarbij weinig juridische bescherming, voegt de Firefox-ontwikkelaar toe. "Het doorzoeken van telefoons geeft onbelemmerde toegang tot je privéberichten, foto's en gevoelige data. Neem nu deze stappen voordat je op reis gaat."
"In tegenstelling tot passcodes kan biometrie soms worden gebruikt om je toestel zonder je toestemming te ontgrendelen." Mozilla adviseert ook het back-uppen en wissen van gevoelige data. "Sla het veilig op in versleutelde cloudopslag, verwijder het daarna van je apparaat."
Verder wordt aangeraden om geen 'dedicated apps' voor social media of e-mail te gebruiken maar de browser. "Benader e-mail of social media via browsers en log uit na gebruik. Dit zorgt voor minder persistente data op je toestel."
Alles bij de bron; Security
Communicatieplatform Discord is in Australië en het Verenigd Koninkrijk "een experiment" gestart waarbij het online de leeftijd van gebruikers door middel van een gezichtsscan controleert. Discord stelt dat leeftijdsverificatie verplicht is om media zichtbaar te maken die door het 'sensitive media filter' is aangemerkt als gevoelig, alsmede het aanpassen van de instellingen van dit filter.
Als onderdeel van het experiment moeten gebruikers een videoselfie maken of hun identiteitsdocument scannen. Vervolgens wordt binnen een aantal minuten bepaald of de gebruiker in de juiste leeftijdsgroep zit, aldus de uitleg. Daarin stelt Discord ook dat informatie die gebruikers voor de online leeftijdscontrole delen niet wordt opgeslagen.
Verschillende landen hebben aangekondigd dat ze een minimale leeftijd voor social media gaan verplichten en platforms verplicht zijn om de leeftijd van hun gebruikers te verifiëren.
De Britse burgerrechtenbeweging Big Brother Watch (BBW) waarschuwt dat veel methodes om iemands leeftijd te controleren ineffectief zijn en aanvullende risico's voor zowel kinderen als volwassenen introduceren, "Het verplichten dat gebruikers gevoelige biometrische data aan socialmediaplatforms overhandigen vormt een echt risico voor online privacy en security", zegt Madeleine Stone van BBW.
Alles bij de bron; Security
Een woonzorgcentrum is gestart met een pilot met gezichtsherkenning om te voorkomen dat mensen met dementie, die het zorgcentrum niet mogen verlaten, dat toch doen. Bij de voordeur worden de gezichten van mensen gescand. Sta je op de lijst, dan blijft de deur gesloten.
Lichamelijke integriteit is voor iedereen belangrijk, ook voor mensen met dementie. Het zorgcentrum dat verantwoordelijk is voor de gezondheid en veiligheid van inwoners zal niet onregelmatig voor het dilemma staan: wanneer en in welke mate is een inbreuk op de privacy en lichamelijke integriteit van bewoners gerechtvaardigd?
We zien dat onze lichamen steeds vaker gedataficeerd worden - niet alleen in de zorg. Iedereen heeft het recht om zelf te bepalen wat er met zijn lichaam gebeurt. Wij vinden dat mensen ook zelf moeten kunnen beslissen welke data er over hun lichamen gegenereerd wordt en hoe deze wordt gebruikt.
Dat is waarom 'lichamelijke integriteit' één van de vier programma's is waar Bits of Freedom de komende drie jaar op werkt.
We willen ten eerste terugduwen tegen de vergaande dataficatie van onze lichamen. Zeker daar waar die data wordt gebruikt om producten te ontwikkelen die niet in ons voordeel zijn. Denk aan gezichtsherkenningszoekmachines, deep fakes, of ‘slimme’ camera’s waarmee mensen op straat kunnen worden geclassificeerd.
Daarnaast richten we ons op gezondheidsdata. Gezondheidsapps verzamelen en genereren ontzettend veel gevoelige data over mensen. Met name vrouwen worden door deze dataverzameling kwetsbaar. We doen onderzoek naar veelgebruikte apps die deze data verhandelen en stappen naar de rechter om hun praktijken te stoppen. Parallel daaraan mobiliseren we consumenten om druk uit te oefenen op deze apps.
Alles bij de bron; Bits-of-Freedom
Criminelen kunnen biometrische beveiliging omzeilen om hier vervolgens misbruik van te maken en het is belangrijk dat opsporingsdiensten dit weten, zo stelt Europol in een nieuw rapport. Bij dit soort aanvallen presenteren aanvallers biometrische informatie aan een systeem om het zo te misleiden.
Het rapport beschrijft verschillende methodes waarop biometrische beveiligingssystemen zijn te omzeilen, zoals het namaken van vingerafdrukken, het gebruik van geprinte foto's van gezichten of afspelen van eerder opgenomen beelden, het dragen van 3d-maskers, face morphing-aanvallen voor paspoortfoto's, het aanbrengen van make-up om detectie te voorkomen en deep fakes.
Door bekend te zijn met de aanvallen die criminelen toepassen kan deze informatie weer worden gebruikt voor het verbeteren van systemen, gaat het rapport verder. "Het is essentieel om met deze kwetsbaarheden bekend te zijn en de ontwikkeling van nieuwe methodes om ze te misleiden of omzeilen door criminelen te anticiperen", laat Europol weten. "Met deze kennis zijn opsporingsdiensten in een betere positie om hun onderzoeken uit te voeren en mogelijke gevallen van biometrische presentatie-aanvallen te identificeren en beoordelen."
Alles bij de bron; Security
In Utrecht, Rotterdam en Leeuwarden begint later deze week een acht maanden durend experiment met een Mini ID om te controleren of voetbalhooligans niet in de buurt van het stadion komen.
Relschoppers met een gebiedsverbod moeten zich op bepaalde momenten tijdens een wedstrijd op hun Mini ID melden voor controle. Dat gebeurt met een vingerafdruk. Zo kan de politie zien of ze zich houden aan het verbod. Een digitale meldplicht is handiger en levert de politie minder werk op dan wanneer relschoppers zelf naar het bureau moeten komen.
Alles bij de bron; HartvNederland
Via 23andMe konden gebruikers hun dna laten testen om te zien waar hun voorouders vandaan komen en in contact te komen met andere familieleden op het platform. Daarnaast kon er ook worden getest op gezondheidsgerelateerde zaken.
Nu het bedrijf failliet is bestaat het risico dat de gegevens van gebruikers onderdeel van de boedel kunnen worden. Vanwege de gevoeligheid van deze gegevens hebben onder andere de procureur-generaal van de Amerikaanse staat Californië gebruikers opgeroepen om hun data te verwijderen.
Vanwege de financiële problemen van 23andMe adviseert Bonta gebruikers om hun rechten uit te oefenen en 23andMe op te dragen hun data en dna-materiaal te vernietigen.
Lees hier hoe je dat moet doen [originele engelse versie & googliaans vertaald]
Alles bij de bron; Security
De EU-lidstaten zijn woensdag akkoord gegaan met de geleidelijke invoering van het systeem dat geautomatiseerd reizigers uit niet-EU-landen registreert. EU-landen die er klaar voor zijn, kunnen er ook voor kiezen dit zogenoemde Entry/Exit System (EES) in één keer volledig te gaan gebruiken.
Bij elke stap moeten lidstaten meer reizigers van buiten de EU via dat nieuwe systeem registreren.
In de eerste zestig dagen van een overgangsfase hoeven nog geen biometrische gegevens te worden opgeslagen. Na drie maanden moeten de lidstaten het inreis-/uitreissysteem met biometrische functies bij minstens de helft van hun grensdoorlaatposten gebruiken. Aan het einde van de overgangsfase moeten alle reizigers van buiten de EU via het EES worden geregistreerd.
Het systeem wordt gebruikt voor reizigers met een visum en voor mensen die visumvrij naar een van de EU-lidstaten kunnen reizen. Elke keer als zij een EU-buitengrens oversteken, worden onder meer naam, biometrische gegevens en type reisdocument geregistreerd. Als de toegang wordt geweigerd, wordt dat ook opgeslagen.
De invoering van EES werd vorig jaar uitgesteld omdat een aantal landen er nog niet klaar voor was.
Alles bij de bron; LuchtvaartNieuws
Het nieuwe Surinaams biometrische paspoort wordt eind maart geïntroduceerd aldus bronnen binnen het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa). Het streven is om dit paspoort 28 maart te introduceren. Dit betekent een vertraging van meer dan vier maanden.
Het door zowel oud-minister Bronto Somohardjo van BiZa en president Chan Santokhi aangekondigde passport zou volgens planning eind vorig jaar gaan uitrollen. Er zijn echter diverse problemen die het proces vertraagd hebben, waarbij technische uitdagingen en het uitblijven van de middelen de voornaamste redenen zijn, stelt een ingewijde van BiZa op basis van anonimiteit.
Er zijn volgens de bron inmiddels wel paspoorten binnengekomen in Suriname, maar voordat deze uitgegeven kunnen worden moet een hoop werk worden verzet.
De nieuwe paspoorten zullen waarschijnlijk 50 euro per stuk gaan kosten en zijn dan ruim vijf keer duurder zijn in vergelijking met de huidige paspoorten.
Alles bij de bron; DagbladSuriname