Het bedrijf CityTraffic biedt systemen aan om het druktebeeld in Nederlandse winkelstraten en winkelcentra in kaart te brengen. Door middel van bluetooth-, infrarood- en camerasystemen worden passantengegevens verzameld en gerapporteerd. Mag dit zomaar of is dit in strijd met de wet?

CityTraffic plaatst bluetooth-scanners. Deze scanners zijn onzichtbaar voor passanten en zijn zeven dagen per week, vierentwintig uur per dag actief. Enkel telefoons waarbij de bluetooth-verbinding aan staat kunnen worden gescand en geteld. De scanners tellen niet enkel het aantal telefoons met bluetooth-verbinding, maar leggen ook het aantal unieke MAC-adressen vast. Door meerdere meetpunten te plaatsen kan de looproute van een bepaald persoon gevolgd worden.

De gegevens die de scanner oppikt – het aantal telefoons met bluetooth-verbinding en de unieke MAC-adressen van deze telefoons – worden via internet naar de server van CityTraffic verzonden en verwerkt in algemene rapportages, zoals tabellen en grafieken. Organisaties kunnen een abonnement nemen op deze rapportages. Door gegevens te vergelijken met gegevens van eerdere weken, maanden of jaren kunnen trends in de tijd zichtbaar gemaakt worden.

Alles bij de bron; BOF