Sinds de Russische inval in Oekraïne heeft het Kremlin zijn greep op het internet flink verstevigd. Enkele dagen nadat de invasie in Oekraïne was gestart, greep de Russische mediatoezichthouder Roskomnadzor in bij Facebook en Twitter. Beide sociale netwerken hadden de toegang tot Russische media beperkt. Buiten Rusland wordt het nieuws van Russische media juist als nepnieuws en propaganda beschouwd.

Het Russische internet werd voor de Russische inval in Oekraïne al gecensureerd en die censuur neemt steeds verder toe. Websites die 'valse informatie' verspreiden worden geblokkeerd, beboet of onder druk gezet om de 'valse informatie' aan te passen of te verwijderen. Dat is gebeurd bij onder meer Wikipedia en YouTube.

Onder 'valse informatie' worden alle berichten verstaan die niet overeenkomen met de manier waarop de oorlog in Oekraïne door het Kremlin wordt uitgelegd.

Om toegang te krijgen tot bronnen die door de Russische overheid gecensureerd worden, zijn Russen aangewezen op bijvoorbeeld VPN-diensten. Sinds de uitbraak van de oorlog zien verschillende VPN-diensten het internetverkeer vanuit Rusland toenemen.

Het Kremlin past niet alleen in Rusland censuur toe, maar ook het internetverkeer in veroverde gebieden in Oekraïne wordt omgeleid via Rusland. Op die manier is de bevolking in deze gebieden verstoken van onafhankelijke berichtgeving.

De Verenigde Staten hebben samen met satellietbedrijf Starlink duizenden Starlink-ontvangers verspreid in Oekraïne. Zo kunnen gebieden die verstoken zijn geraakt van (open) internet, alsnog verbinding maken met de buitenwereld.

Alles bij de bron; NU