De Pakistaanse regering zoekt via advertenties in kranten en op het internet iemand om een systeem te ontwikkelen dat het internet filtert en blokkeert. Islamabad wil tot 50 miljoen webadressen in diverse talen in een fractie van een seconde kunnen afsluiten voor Pakistaanse bezoekers.

Een kleine 20 miljoen Pakistanen zijn op dit moment regelmatig online, en vergeleken met veel andere Aziatische of Arabische landen kunnen ze redelijk vrij surfen: alleen pornografische sites en pagina's waarop de islam wordt beledigd, worden in Pakistan gecensureerd, evenals sites waarop de afscheiding van Pakistaanse gebieden wordt gepropageerd.

Activisten vrezen echter dat de regering veel meer censuur wil gaan toepassen. De regering houdt geen lijsten bij van de sites die zijn geblokkeerd, en geeft hier ook geen cijfers over vrij. Ook vertelt men niet wie er in het comité zit dat bepaalt welke pagina's moeten worden geblokkeerd. Het land telt ongeveer 50 internetproviders, die verplicht zijn een site te blokkeren als zij daarvoor opdracht krijgen.

Alles bij de bron; hln.be