Minister Hirsch Ballin schrapt – met tegenzin – het verbod op godslastering uit de wet. Heel goed. Maar het kabinet vergroot helaas wel de ruimte om beledigingen aan te pakken

Zou hij door premier Jan Peter Balkenende geen ‘draaikont’ zijn genoemd als hij Wouter Bos had geheten? Het was gisteren in het televisieprogramma Buitenhof een even slimme als vileine vraag van Clairy Polak aan Ernst Hirsch Ballin.

De CDA-minister van Justitie speelde onlangs namelijk nog met de gedachte om artikel 147 van het Wetboek van Strafrecht uit te breiden. Maar vrijdag moest hij namens het kabinet melden dat dit artikel met het verbod op ‘smalende godslastering’ zou worden geschrapt. Een nederlaag voor de christelijke bewindslieden.

Risico
Een verheugende nederlaag. Iemand die de spot drijft met het Opperwezen, moet in een seculiere samenleving niet het risico lopen met de rechter in aanraking te komen.

Maar hij loopt binnenkort wel een groter risico in de gevangenis te belanden als hij gelovigen beledigt. Want Hirsch Ballin heeft voor elkaar weten te krijgen dat artikel 137, over de strafbaarstelling van het beledigen van een groep mensen wegens hun ras, godsdienst, levensbeschouwing of seksuele gerichtheid, enigszins wordt aangescherpt.

Lazarus
Dit is geen verbetering. Waar artikel 147 is gesneuveld, staat het als een Lazarus weer op in artikel 137, merkt D66-Kamerlid Boris van der Ham terecht op. De rechter krijgt meer mogelijkheden om op te treden tegen benepen geesten die bijvoorbeeld de islam een achterlijke godsdienst vinden of homoseksualiteit verwerpelijk.

Maar waarom mag je je afkeer van moslims of homo’s niet uitspreken? Het is paradoxaal dat CDA en CU nu extra hard willen optreden tegen het gedachtegoed dat christenen eeuwenlang hebben verdedigd.

Viezeriken
Hirsch Ballin wil de vreedzaamheid in de samenleving bevorderen, zegt hij. Maar dat doe je niet door minder beschaafde types de mond te snoeren.

Het zou mooi zijn als steeds meer mensen het ongepast vinden om moslims voor geitenneukers uit te maken of homo’s voor viezeriken. Maar het is niet aan de rechter om dit fatsoen af te dwingen.

Lees verder...


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!