In het kader van fakenews-bestrijding gaan grote privacyschenders zoals Google, Facebook, Twitter, Amazon en Microsoft sinds afgelopen maand middels een gezamenlijk convenant onze nieuwsvoorziening censureren. In eerste instantie ging het om alle informatie die niet in de pas loopt met de officiële narrative van de WHO inzake het Corona-virus.
Inmiddels wordt de censuur uitgebreid met speciale teams en technologie tegen de door Silicon Valley-pausen ongewenste politieke uitspraken en trending topics. Enerzijds wordt informatie niet meer of onvolledig getoond, anderzijds worden kritische geluiden geframed en wordt de door hen gewenste narrative gepushed. De wereld op zijn kop. Daarbij wordt verwezen naar hun algemene voorwaarden en policies, gebaseerd op Amerikaanse jurisdictie.
De EU heeft in haar wijsheid dezelfde bedrijven gevraagd om strak op te treden tegen fakenews op straffe van fikse boetes. Ook onze eigen minister Ollongren vond dat een prima idee. De schenders als privacy- en nieuwsbewakers, buiten enige controle van onze rechtsstaat. In Nederland blijkt Nu.nl mee te werken als censor in opdracht van (onder andere?) Facebook om kritische geluiden te smoren, volledig buiten onze rechtsstaat om....
....Hoog tijd dus dat de waarom-vragen gesteld gaan worden inzake de inzet van macht en middelen om censuur te plegen en er een brede maatschappelijke discussie plaatsvindt over wat wij in Nederland willen vanuit onze democratische uitgangspunten en principes. En dat alle vragen gesteld kunnen worden alsmede alle meningen geventileerd kunnen worden. Ook al gaan die soms rechtstreeks tegen de mainstream en roofkapitalisten in. Dat houdt het debat open en voorkomt zelfcensuur.
Onafhankelijke, pluriforme media en vrije meningsuiting vormen kern-bouwstenen van onze vrije samenleving. Deze onafhankelijkheid en diversiteit moeten geborgd worden alsmede de inzet van journalistieke principes die daarbij gehanteerd worden. Beter iemand op de lange tenen trappen dan een goede discussie uit de weg gaan en meningen wissen...
Voor een vrij 2020!
Alles bij de bron; PrivacyFirst