Vicevoorzitter van de Europese Commissie Vera Jourova, bevoegd voor mediavrijheid en fundamentele rechten, waarschuwt Twitter opnieuw dat het socialemediaplatform de strijd tegen desinformatie ernstig moet nemen. "De vrije meningsuiting heeft haar grenzen", zegt ze.

Binnenkort kan de Commissie Twitter indien nodig sanctioneren als het zijn nieuwe wettelijke verplichtingen niet nakomt.

In februari was de Commissie al kritisch voor Twitter omdat het als enige ondertekenaar van het Europese charter tegen desinformatie een onvolledig activiteitenverslag overmaakte. Het bedrijf gaf weinig tot geen uitleg over hoe het beïnvloeding door buitenlandse actoren wil tegengaan en desinformatie wil aanpakken.

De ondertekening van de praktijkcode over desinformatie gebeurde vrijwillig, maar binnenkort valt Twitter onder de verplichtingen van de nieuwe Europese wet inzake digitale diensten (DSA), en zal het platform verplicht zijn desinformatie en beïnvloeding actief aan te pakken.

De opmerking van Jourova komt er daags nadat de Commissie bekend heeft gemaakt dat Twitter een van de grote online platforms is die nog vier maanden de tijd krijgen om aan de vereisten van de digitaledienstenwet te voldoen.

Als Twitter, of gelijk welk ander platform dat rechtstreeks onder het Commissietoezicht valt, zijn verplichtingen niet nakomt, laat de DSA financiële sancties toe. Weigert een platform dan nog aan zijn verplichtingen te voldoen, kan de Commissie in extremis aan een rechtbank vragen om de site tijdelijk offline te halen.

Alles bij de bron; HLN