Een Duitse wet die sinds januari van kracht is en de verwijdering van haatberichten door bedrijven als Google, Facebook en Twitter regelt, heeft een stuk minder meldingen opgeleverd dan verwacht. Tot nu toe is slechts één procent van het verwachte aantal meldingen binnengekomen.

De krant Frankfurter Allgemeine schrijft op basis van informatie van een woordvoerder van het Bundesamt für Justiz dat er slechts 205 meldingen zijn binnengekomen, dat is fors lager dan de verwachting van 25.000 berichten. 

De wet, het zogenaamde Netzwerkdurchsetzungsgesetz of NetzDG, geldt sinds januari en is bedoeld om de verspreiding van nepnieuws, haatberichten en andere berichten met 'criminele inhoud' tegen te gaan. Dit laatste omvat smaad, laster, het publiekelijk aanzetten tot strafbare feiten, opruiing, bedreiging, kinderporno en terroristische misdrijven.

Volgens de krant kwam er kritiek op de wet, omdat het risico bestaat dat inhoud wordt verwijderd die eigenlijk geen problemen oplevert. Dit verschijnsel, ook wel overblocking genoemd, heeft echter geen verdere berichtgeving doen ontstaan. Aan de huidige cijfers zou de conclusie verbonden kunnen worden dat het probleem kleiner is dan verwacht of dat berichten op tijd worden verwijderd.

Alles bij de bron; Tweakers