China heeft sinds begin 2015 meer dan 13.000 websites gesloten wegens overtreding van de wet of andere regels. De overgrote meerderheid van de mensen steunt de overheidsinspanningen om cyberspace schoon te houden, zegt staatspersagentschap Xinhua zondag.  Volgens critici is het een poging om de vrijheid van meningsuiting in te perken en kritiek op de regerende Communistische Partij te voorkomen.

Naast de sluiting van 13.000 websites zijn ook bijna tien miljoen internetaccounts afgesloten wegens schending van gebruikersprotocollen, voegt Xinhua toe. Dit waren waarschijnlijk accounts  op social-mediaplatforms. De autoriteiten, waaronder de cyberspace-administratie van China, hebben in dezelfde periode meer dan 2.200 website-exploitanten gebeld voor gesprekken.

De regering heeft de strakke controles op internet al geïntensiveerd sinds president Xi Jinping vijf jaar geleden aan de macht kwam. De regering zegt dat alle landen het internet reguleren en dat de regels gericht zijn op het waarborgen van de nationale veiligheid en sociale stabiliteit en het voorkomen van de verspreiding van pornografie en geweld. Het Aziatische land handhaaft een streng regime voor censuur en verbiedt de toegang tot vele buitenlandse nieuwsuitzendingen, zoekmachines en sociale media, waaronder Google en Facebook.

Alles bij de bron; NU