De Turkse regering zal uiteindelijk de censuurstrijd van de burgers winnen door middel van vergaande controle van internet en social media. Dat zegt communicatiewetenschapper Aslı Tunç (İstanbul Bilgi Universiteit) in een interview. "Turken gebruiken social media om ander nieuws te vergaren. Er zijn op social media andere, kritische geluiden te horen, er is een oppositiegeluid dat we niet terugzien in de mainstream media." De regering is het echter niet eens met de regeringskritiek die op social media verschijnt en probeert het internet te reguleren. 

"De regering wil berichten die hun niet aanstaan, verwijderen. Dat wordt gelegitimeerd door te zeggen dat families en kinderen beschermd moeten worden tegen gevaarlijke inhoud. In werkelijkheid wil Turkije controle hebben over berichten waarin kritiek wordt geuit op de regering."

De laatste maanden worden regelmatig mensen opgepakt voor bijvoorbeeld het beledigen van president Erdoğan op social media. Dat resulteert volgens Tunç ook in ''een kalmerend effect'' op Twitter: mensen censureren zichzelf. "De regering geeft een signaal af: 'We houden je in de gaten, wees voorzichtig'. Burgers gaan de strijd helaas verliezen. […] Het speelveld voor burgers die democratie en verschillende gezichtspunten zoeken, wordt met de dag kleiner. […] Turkije fantaseert ervan te zijn zoals China, om een intranet te creëren waar censureren heel makkelijk is en alle controversiële inhoud gefilterd kan worden", aldus Tunç.

Alles bij de bron; Zaman