De Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen heeft hoofdredacteur Robert Jan van der Horst van het huis-aan-huisblad Ons Utrecht onder zware druk gezet een artikel over wellicht onterecht uitgekeerde huisvestingskosten van de burgemeester uit het blad te houden.

De uitgever Holland Combinatie besloot de oplage van 120 duizend te laten herdrukken zonder het de burgemeester onwelgevallige stuk. Raadsleden spreken van ‘censuur’ en 'Russische toestanden’. Het huis-aan-huisblad is voor zijn financiering afhankelijk van gemeentelijke advertenties.

Van der Horst is tijdens de Paasdagen herhaaldelijk gebeld door de burgemeester en zijn adviseur. Hij zegt te zijn ‘geschrokken’ van de manier waarop er druk is uitgeoefend. ‘De burgemeester zei: 'Realiseert u zich dat plaatsing van dit stuk verregaande consequenties zal hebben?' Ik heb mijn rug recht gehouden, maar de uitgever is gezwicht.’ De gemeente heeft tevens aangeboden mee te betalen aan de extra drukkosten.

Journalist Wouter de Heus, die bekend staat als bijzonder goed ingevoerd in het Utrechtse, voert in het gewraakte artikel bestuursrechtdeskundige Twan Tak op, die stelt dat Wolfsen 17 duizend euro te veel aan pensionkosten heeft gedeclareerd. Pensionkosten zijn de tijdelijke verblijfskosten van een burgemeester in een nieuwe standplaats, als hij nog elders woont. De huisvestingskosten van burgemeesters staan extra in de belangstelling sinds de affaire-Hulman in Den Helder.

Bron: Volkskrant