ExpressVPN, een aanbieder van vpn-applicaties, merkte op dat de software uit de Chinese versie van de App Store is gehaald. Het bedrijf deed daarop een kleinschalig onderzoekje en merkte op dat er meer vpn-apps zijn verwijderd uit de App Store. Gebruikers die niet op een Chinees adres staan geregistreerd kunnen de applicaties overigens gewoon blijven downloaden.

Uit een reactie van Apple blijkt dat de software uit de App Store is verwijderd omdat de applicaties content bevatten die in China illegaal is; wat erop duidt dat de stap is genomen op verzoek van de autoriteiten. Verbindingen via vpn zijn in China niet toegestaan. En dat druist daarmee in tegen de voorwaarden waar ontwikkelaars mee akkoord moeten gaan als zij hun apps via de App Store aanbieden.

Begin dit jaar begon China al met het hinderen van vpn-aanbieders. Eerder deze maand kwam het land met het verzoek aan internetproviders om klanten die verbinding leggen met vpn-diensten af te sluiten. Met vpn-verbindingen kunnen internetters de censuur in het land omzeilen, iets dat de autoriteiten willen voorkomen. 

Alles bij de bron; Tweakers