Steeds vaker proberen landen greep te krijgen op het internetgebruik van hun burgers. Hoogleraar Milton Mueller bepleit daarom een internationaal internetbestuur. Het Venezolaanse parlement heeft deze week strenge regels ingevoerd voor internetgebruik. Meer landen proberen de vrijheid van het web aan banden te leggen.

„Nationale regeringen hebben het initiatief herwonnen”, zegt Milton Mueller „Veel mensen nemen de rol van de staat voor lief, terwijl die juist ter discussie staat”. Ook steeds meer democratische landen gebruiken internetfilters, bijvoorbeeld om kinderporno te blokkeren. Is dat niet begrijpelijk?

„Het is een standaardreactie om sites met verboden inhoud te blokkeren. Maar ik denk niet dat dat nog werkt op internet. Je belandt in een kat-en-muis-spel, waarin je sites blokkeert die vervolgens hun adres veranderen, enzovoorts. Het is beter om de specifieke overtreder aan te pakken bij de bron, in plaats van die sites alleen te blokkeren. Daarover kunnen alleen op internationaal niveau afspraken worden gemaakt.” Maar hoe krijg je wereldwijde overeenstemming? ..... „De enige oplossing is tolerantie.".....„Natuurlijk zullen niet alle landen dat accepteren.  Er zullen altijd blokkades blijven. Maar besluitvorming zou niet exclusief bij regeringen moeten liggen.

Als je dat erkent, is dus de vraag welke internationale organisatie dat soort besluiten moet nemen.” Mueller noemt ICANN als de internationale organisatie die zich heeft ontfermd over het beheer van internet. Maar „ICANN is een soort internationale organisatie, waarin met name de VS veel macht hebben. Maar het is tegelijkertijd een privaat bedrijf. Er is totaal geen transparantie, geen beroepsmogelijkheid. Alle checks and balances ontbreken.”

Bron; NRC (digiabo)


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha