De ministerraad bespreekt morgen een voorstel om het veelbesproken, maar nauwelijks gebruikte verbod op godslastering uit het Wetboek van Strafrecht te halen.


Wanneer wetsartikel 147 toch wordt geschrapt, wordt artikel 137 over de strafbaarstelling van het beledigen van een groep mensen wegens hun ras, godsdienst, levensbeschouwing of seksuele gerichtheid, aangepast.

Bronnen hebben het bericht in het Reformatorisch Dagblad bevestigd aan nieuwsdienst ANP.

Ruzie
Vorig jaar oktober besloot het kabinet het verbod op godslastering juist te handhaven. Daarna bleek coalitiegenoot PvdA ineens de wet toch te willen schrappen, waarna een meerderheid in de Tweede Kamer ontstond.

CDA-minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie kondigde daarop aan te bekijken of het verbod op godslastering kan worden verbreed naar andere levensbeschouwingen, ook die van niet-godsdienstigen.

Brief
Anderhalve maand later stuurde het ministerie van Justitie per ongeluk een brief over de kwestie (uitbreiding artikel 147) naar de Tweede Kamer die vrij snel werd ingetrokken met de mededeling dat die nooit verstuurd had mogen worden.

De brief viel slecht bij D66 en VVD. Zij stelden dat Hirsch Ballin de vrijheid van meningsuiting wil inperken.

De afgelopen maanden hebben ministers geregeld achter de schermen over het onderwerp gesproken. Volgens betrokkenen kan er op korte termijn een knoop worden doorgehakt.

Lees alles de discussie rond het schrappen van het verbod op godslastering in het dossier censuur


artikel afkomstig van www.elsevier.nl

Posted: 2008-10-30 16:25:00


Read Full Article

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha