Censuur

WhatsApp heeft een functie toegevoegd die het mogelijk moet maken om berichten te blijven sturen op momenten dat een overheid de dienst blokkeert.

WhatsApp krijgt ondersteuning voor proxies, kondigt moederbedrijf Meta aan. Via die functie moet het mogelijk zijn voor gebruikers om hun eigen servers te draaien en toch via de app te kunnen blijven communiceren op momenten dat de dienst zelf niet werkt. Dat kan dan bijvoorbeeld wanneer een overheid de dienst blokkeert.

Het concept is op zich niet nieuw, en zit al een tijdje in bijvoorbeeld de op privacy gefocuste berichtenapp Signal. Vrijwilligers moeten via het systeem eigen instanties van de dienst op hun servers kunnen draaien om eventuele censuur te omzeilen. Volgens WhatsApp verandert de proxydienst niets aan de eigenlijke versleuteling van de berichten, en kunnen ook de hosts van de proxyserver je berichten niet inkijken.

Alles bij de bron; DutchIT


 

Elon Musk heeft op Twitter laten weten dat de door hem geschorste accounts van journalisten worden hersteld. Hij zei dat na een uitkomst van een poll waarin Twitter vroeg of de blokkade moest worden opgeheven.

Musk stelt dat iedereen die zijn locatie deelde en daarom geschorst werd "onmiddellijk de toegang tot het account terugkrijgt".

De schorsingen kwamen Twitter internationaal op felle kritiek te staan. VN-chef António Guterres zei "zeer verontrust" te zijn, Reporters Without Borders (RSF), een organisatie die zich inzet voor persvrijheid, sprak van "een bedreiging voor de democratie" en ook mediaorganisaties en verschillende landen veroordeelden de stap.

Alles bij de bron; NU


 

Een aantal vooraanstaande journalisten van onder andere The New York Times, CNN en The Washington Post zijn zonder enige waarschuwing of uitleg geblokkeerd op Twitter. 

Het platform blokkeerde woensdag ook het account @elonjet waarmee Sweeney vluchtinformatie van het privéjet van Musk deelde. Ook het persoonlijke account van de tiener is opgeschort.

Het is niet duidelijk of de Twitteraccounts van de journalisten zijn geblokkeerd in opdracht van de nieuwe Twitter-eigenaar Elon Musk. Het is ook mogelijk dat de accounts geautomatiseerd zijn opgeschort, bijvoorbeeld omdat ze naar het afgesloten Twitter-account @elonjet verwezen.

Twitter schorste overigens niet alleen de accounts van een aantal journalisten. Ook het Twitter-profiel van Twitter-alternatief Mastadon is opgeschort. Dat sociale netwerk is afgelopen weken flink gegroeid door overstappende Twitter-gebruikers.

Alles bij de bron; NU


 

De Britse internetprovider Three UK blokkeert al dagen lang de toegang van klanten tot de versleutelde e-maildienst Tutanota. Alleen wanneer klanten bewijzen dat ze ouder zijn dan 18 jaar wordt er toegang gegeven. 

Tutanota vroeg de provider op 9 december om opheldering en stuurde een verzoek om de blokkade op te heffen. Vijf dagen later is het echter nog steeds niet mogelijk voor Three UK-klanten om gewoon toegang tot Tutanota te krijgen. Tutanota klaagt dan ook via Twitter over de gang van zaken. 

Alles bij de bron; Security


Apple heeft besloten om te stoppen met het omstreden plan waarbij het bedrijf foto's van gebruikers zou gaan controleren, om die vervolgens bij de autoriteiten aan te geven.

Privacyexperts, deskundigen en burgerrechtenbewegingen hadden felle kritiek om foto's van gebruikers die naar iCloud werden geüpload op kindermisbruik te controleren. Zo was er de angst dat het systeem door autoritaire regimes kon worden misbruikt of dat overheden konden besluiten om ook op andere soorten afbeeldingen te controleren.

Vanwege alle kritiek besloot Apple de uitrol te pauzeren en heeft nu dus besloten om daar volledig van af te zien.

Vorig jaar kondigde de Europese Commissie ook plannen aan om alle chatberichten, e-mails en andere communicatie van EU-burgers te controleren. Iets dat voor fel verzet van onder andere burgerrechtenbewegingen zorgde.

Alles bij de bron; Security


De politie in China controleert of burgers verboden apps als Instagram, Telegram en Twitter op hun telefoon hebben, melden The Wall Street Journal en CNBC

Het gebruik van Instagram, Telegram en Twitter is verboden in China. Toch maken veel Chinezen er via een virtual private network (VPN) gebruik van. Daarmee kunnen gebruikers anoniem verbinding maken met het internet. Dat gebeurt vaak via een server in een ander land.

Het land probeert zo het groeiende protest tegen het strenge corona-beleid de kop in te drukken.

Alles bij de bron; NU


Sinds de Russische inval in Oekraïne heeft het Kremlin zijn greep op het internet flink verstevigd. Enkele dagen nadat de invasie in Oekraïne was gestart, greep de Russische mediatoezichthouder Roskomnadzor in bij Facebook en Twitter. Beide sociale netwerken hadden de toegang tot Russische media beperkt. Buiten Rusland wordt het nieuws van Russische media juist als nepnieuws en propaganda beschouwd.

Het Russische internet werd voor de Russische inval in Oekraïne al gecensureerd en die censuur neemt steeds verder toe. Websites die 'valse informatie' verspreiden worden geblokkeerd, beboet of onder druk gezet om de 'valse informatie' aan te passen of te verwijderen. Dat is gebeurd bij onder meer Wikipedia en YouTube.

Onder 'valse informatie' worden alle berichten verstaan die niet overeenkomen met de manier waarop de oorlog in Oekraïne door het Kremlin wordt uitgelegd.

Om toegang te krijgen tot bronnen die door de Russische overheid gecensureerd worden, zijn Russen aangewezen op bijvoorbeeld VPN-diensten. Sinds de uitbraak van de oorlog zien verschillende VPN-diensten het internetverkeer vanuit Rusland toenemen.

Het Kremlin past niet alleen in Rusland censuur toe, maar ook het internetverkeer in veroverde gebieden in Oekraïne wordt omgeleid via Rusland. Op die manier is de bevolking in deze gebieden verstoken van onafhankelijke berichtgeving.

De Verenigde Staten hebben samen met satellietbedrijf Starlink duizenden Starlink-ontvangers verspreid in Oekraïne. Zo kunnen gebieden die verstoken zijn geraakt van (open) internet, alsnog verbinding maken met de buitenwereld.

Alles bij de bron; NU


 

De minister van Justitie en Veiligheid wil, op verzoek van de Tweede Kamer, een meldpunt voor slachtoffers van ernstige privacyschendingen op internet oprichten. Slachtoffers kunnen daar dan terecht voor advies en om de privacyschending snel beëindigt te krijgen. De instantie moet ook helpen met het opstarten van een strafrechtelijk traject. Dat is op zichzelf zinnig alleen moet de inrichting van zo'n meldpunt zorgvuldig gebeuren, omdat het risico op censuur reëel is.

Het is belangrijk om een goed onderscheid te maken tussen verschillende soorten informatie: ongewenst, onrechtmatig en strafbaar. Die laatste gaat over informatie die in strijd is met de wet. Het is dan aan de overheid om die informatie te laten verwijderen en de uploader op te sporen en te vervolgen.

Als het gaat om de inbreuk op iemands privacy, bijvoorbeeld door de verspreiding van wraakporno, dan is dat iets tussen burgers onderling. Dat betekent ook dat de overheid hierin geen rol speelt, anders dan ervoor zorgen dat die burgers zo goed mogelijk hun recht kunnen halen.

Ongewenste informatie is informatie die niet strafbaar of onrechtmatig is. Die informatie is misschien niet fijn om naar te kijken, maar kan juridisch gewoon door de beugel.

De overheid heeft dus een actieve rol als het gaat om de bestrijding van strafbare informatie. Dat proces is van allerlei waarborgen voorzien, waaronder de toetsing door een rechter. Zijn die waarborgen er niet, dan is er het risico op censuur. Dan laat de overheid informatie verwijderen omdat ze die informatie onwenselijk acht, terwijl die informatie niet aantoonbaar strafbaar is. 

Wat het meldpunt niet zou moeten doen, is op de stoel van de rechter gaan zitten. Het zou dus niet moeten zijn dat het meldpunt zelf bepaalt of de informatie onrechtmatig of strafbaar is en dan kan dat alleen als het meldpunt volstrekt onafhankelijk van de overheid is. Ook kan het meldpunt een platform alleen vragen om informatie te verwijderen, niet dat afdwingen. Tenzij de informatie aantoonbaar onrechtmatig is, bijvoorbeeld na een uitspraak van een rechter. 

We hopen dat de minister scherp heeft waar de overheid wel of niet een rol heeft. En dat verwijdering alleen afgedwongen moet kunnen worden als er aantoonbaar sprake is van strafbare of onrechtmatige informatie. Slachtoffers helpen mag geen censuur betekenen.

Alles bij de bron; Bits-of-Freedom

De politie zou in oktober een complotdenker hebben gedwongen om een Telegramkanaal te wissen. Dat meldt BNR Nieuwsradio vrijdag op basis van een proces-verbaal dat de zender in handen heeft. 

Het OM maakte in oktober bekend twee chatkanalen op Telegram te hebben gesloten. Destijds meldde het OM ook dat de beheerder van een derde chatkanaal, 'Herhaling RPJ', deze vrijwillig had verwijderd. Volgens BNR Nieuwsradio blijkt uit het proces-verbaal van de politie echter iets anders.

....De agenten hebben ter plekke de officier gebeld en die besliste dat er een 'gedragsaanwijzing' moest worden opgelegd en dat de beheerder onder toeziend oog van de agenten het kanaal moest verwijderen.

De agenten hebben dat medegedeeld aan de beheerder en daarbij aangegeven dat hij vervolgd zou worden als hij niet op de aanwijzing in zou gaan. De beheerder heeft het kanaal vervolgens verwijderd. Een van de agenten heeft daar een foto van gemaakt en dat als bewijs toegevoegd aan het proces-verbaal.

Volgens BNR zegt een woordvoerder van het OM dat de beheerder het kanaal vrijwillig heeft verwijderd en dat de officier van justitie pas daarna een gedragsaanwijzing heeft opgelegd, om mogelijke herhaling te voorkomen. Het proces-verbaal spreekt dat echter tegen....

In dezelfde periode werden twee Telegram-kanalen op last van het OM gesloten. Deze kanalen zijn niet verwijderd, maar geblokkeerd en er verscheen een bericht van de politie in. Het was toen onduidelijk hoe het OM deze kanalen had gesloten. Uit een uitspraak die later is gepubliceerd, blijkt dat dit door de politie zelf is gedaan, via de telefoon van de beheerder. De beheerder zat eerder al vast voor opruiing en bedreiging en de politie had zijn telefoon al in beslag genomen en beschikte over de pincode.

Juristen zeggen tegen BNR dat de politie en het OM niet zo hadden mogen handelen. De officier van justitie had Telegram moeten verzoeken om de kanalen te sluiten. Een woordvoerder van het OM zegt dat er geen contact is gezocht met Telegram 'omdat het bedrijf toch niet zou meewerken'.

Alles bij de bron; NU & Tweakers


 

Het kabinet overweegt het communicatiegeheim in de Telecommunicatiewet uit te breiden naar leveranciers van smartphones. Dit naar aanleiding van de bevindingen van Litouwse onderzoekers die censuur-software aantroffen op Chinese mobieltjes. 

Door het communicatiegeheim uit te breiden tot derden, waaronder hardware-fabrikanten, kan worden voorkomen dat Chinese telefoons met censuur-software op de markt komen. Het gaat daarbij specifiek om software die de communicatie van de gebruiker doorspit op termen die in China gevoelig liggen. De Litouwse tegenhanger van het NCSC trof op toestellen van onder meer Xiaomi dergelijke functionaliteit aan die periodiek geactualiseerd wordt. 

De onderzoekers concluderen dat er op de in de Europese Unie verkochte smartphones van Chinese leveranciers geen censuur wordt toegepast. 

Alles bij de bron; Computable


 

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!