Instagram gaat tools testen om gebruikers beter te beschermen tegen sextortion en andere vormen van misbruik van naaktbeelden. Zo gaat de app privéberichten controleren op naaktafbeeldingen.
Als een naaktafbeelding wordt aangetroffen, dan wordt deze vervaagd en verschijnt een waarschuwing dat het om een naaktfoto kan gaan. Het is aan de ontvanger om te bepalen of de foto getoond wordt of niet. Instagram herinnert gebruikers er verder aan dat ze niet hoeven te reageren op een bericht. Daarbij staan ook opties om de afzender te blokkeren en de chat te rapporteren bij Instagram.
Verzenders van naaktafbeeldingen krijgen een melding waarin ze worden aangemoedigd om daar voorzichtig mee te zijn. Mocht een gebruiker vervolgens van gedachten veranderen, dan kan de foto teruggetrokken worden. Wel bestaat de kans dat de ontvanger de foto dan al gezien heeft. Wie een ontvangen naaktafbeelding probeert door te sturen, krijgt een melding waarin ze gevraagd worden om dat te heroverwegen.
Moederbedrijf Meta gebruikt voor deze feature on-device machine learning en krijgt naar eigen zeggen geen toegang tot de foto's, tenzij iemand deze rapporteert.
Dergelijke technologie valt echter onder client-sidescanning, waar de afgelopen jaren veel ophef over is geweest. De Europese Commissie wilde met deze technologie alle chatberichten van Europeanen controleren. Experts waarschuwen dat dergelijke systemen ook gebruikt kunnen worden om andere vormen van content te controleren en blokkeren.
De nieuwe functie wordt wereldwijd standaard ingeschakeld voor gebruikers jonger dan achttien jaar.
Alles bij de bron; Tweakers
Telegram heeft enkele ‘politiecontrolegroepen’ offline gehaald. Daarin deelden de (in totaal ruim dertigduizend) leden onder meer tips over alcohol- en snelheidscontroles.
Volgens een van de beheerders was de groep er niet om controles te ontlopen, maar om ‘mensen te laten nadenken’. Ook de politie zag wel wat in deze online vorm van sensibilisering, aldus een woordvoerder.
Mogelijk heeft Telegram zelf ingegrepen, na klachten van gebruikers. Er zijn overigens al weer nieuwe groepen…
Alles bij de bron; Cops-in-Cyberspace
In China is een ingrijpende wijziging van de anti-spionagewet aangenomen. Daardoor wordt het naar verwachting nog lastiger voor bedrijven, onderzoekers en journalisten om in het land te werken. De al grote bevoegdheden van de autoriteiten worden met de wijzigingen verder verruimd.
De wettekst is nu zo veranderd dat het delen van informatie die ook maar iets te maken heeft met de nationale veiligheid verboden wordt. Waar precies de grens ligt van wat wel en wat niet mag, is niet duidelijk. Critici waarschuwden al dat de wet willekeurig tegen dissidenten kan worden gebruikt.
De afgelopen jaren heeft China tientallen mensen opgepakt op verdenking van spionage. Rechtszaken worden net als zaken die verband houden met de nationale veiligheid gewoonlijk achter gesloten deuren behandeld.
Alles bij de bron; NOS
Vicevoorzitter van de Europese Commissie Vera Jourova, bevoegd voor mediavrijheid en fundamentele rechten, waarschuwt Twitter opnieuw dat het socialemediaplatform de strijd tegen desinformatie ernstig moet nemen. "De vrije meningsuiting heeft haar grenzen", zegt ze.
Binnenkort kan de Commissie Twitter indien nodig sanctioneren als het zijn nieuwe wettelijke verplichtingen niet nakomt.
In februari was de Commissie al kritisch voor Twitter omdat het als enige ondertekenaar van het Europese charter tegen desinformatie een onvolledig activiteitenverslag overmaakte. Het bedrijf gaf weinig tot geen uitleg over hoe het beïnvloeding door buitenlandse actoren wil tegengaan en desinformatie wil aanpakken.
De ondertekening van de praktijkcode over desinformatie gebeurde vrijwillig, maar binnenkort valt Twitter onder de verplichtingen van de nieuwe Europese wet inzake digitale diensten (DSA), en zal het platform verplicht zijn desinformatie en beïnvloeding actief aan te pakken.
De opmerking van Jourova komt er daags nadat de Commissie bekend heeft gemaakt dat Twitter een van de grote online platforms is die nog vier maanden de tijd krijgen om aan de vereisten van de digitaledienstenwet te voldoen.
Als Twitter, of gelijk welk ander platform dat rechtstreeks onder het Commissietoezicht valt, zijn verplichtingen niet nakomt, laat de DSA financiële sancties toe. Weigert een platform dan nog aan zijn verplichtingen te voldoen, kan de Commissie in extremis aan een rechtbank vragen om de site tijdelijk offline te halen.
Alles bij de bron; HLN
De afgelopen jaren is de internetcensuur in India toegenomen. De regering geeft regelmatig bevelen aan internetproviders of socialemediabedrijven om inhoud te verwijderen die als ‘bedreiging voor de nationale veiligheid’ wordt beschouwd.
Het land censureert verschillende soorten inhoud, zoals:
Er zijn manieren om de censuur te omzeilen en toegang te krijgen tot verschillende nieuwsbronnen en internationale websites. Zo kun je onder meer een VPN gebruiken. Echter, vanaf juni 2022 vereist nieuwe wetgeving dat bedrijven, waaronder VPN-diensten, gebruikersgegevens opslaan en op verzoek aan de overheid verstrekken. We raden daarom aan om een strikte ‘no log’-VPN te gebruiken.
Alles bij de bron; VPNGids
<
Stichting Brein heeft Google vorig jaar 290.000 zoekresultaten laten verwijderen. Ook werden bijna 450 websites/diensten offline gehaald. Dat meldt de stichting in het jaarverslag over 2022.
Door acties van Brein werden vorig jaar zeven streamingsites offline gehaald, 328 proxy’s gestopt en 449 illegale websites/diensten verwijderd. Volgens de stichting boden deze websites illegale content aan.
Verder liet Brein zeven websites en honderden mirrors/proxy's dynamisch op ip-adres of dns-niveau blokkeren.
In 2021 besloot Google na meldingen van Brein in totaal 650.000 zoekresultaten te verwijderen. Volgens Brein hangt de daling van het aantal gemelde zoekresultaten bij Google samen met het 'delisten' van complete website. "Dit staat gelijk aan miljoenen zoekresultaten die daarmee niet langer te zien zijn in de zoekmachine en dus ook niet meer gemeld hoeven te worden door Brein", aldus de stichting.
Per saldo is het aantal permanent verwijderde Google zoekresultaten volgens Brein toegenomen tot vele tientallen miljoenen.
Alles bij de bron; Security
WhatsApp heeft een functie toegevoegd die het mogelijk moet maken om berichten te blijven sturen op momenten dat een overheid de dienst blokkeert.
WhatsApp krijgt ondersteuning voor proxies, kondigt moederbedrijf Meta aan. Via die functie moet het mogelijk zijn voor gebruikers om hun eigen servers te draaien en toch via de app te kunnen blijven communiceren op momenten dat de dienst zelf niet werkt. Dat kan dan bijvoorbeeld wanneer een overheid de dienst blokkeert.
Het concept is op zich niet nieuw, en zit al een tijdje in bijvoorbeeld de op privacy gefocuste berichtenapp Signal. Vrijwilligers moeten via het systeem eigen instanties van de dienst op hun servers kunnen draaien om eventuele censuur te omzeilen. Volgens WhatsApp verandert de proxydienst niets aan de eigenlijke versleuteling van de berichten, en kunnen ook de hosts van de proxyserver je berichten niet inkijken.
Alles bij de bron; DutchIT
Elon Musk heeft op Twitter laten weten dat de door hem geschorste accounts van journalisten worden hersteld. Hij zei dat na een uitkomst van een poll waarin Twitter vroeg of de blokkade moest worden opgeheven.
Musk stelt dat iedereen die zijn locatie deelde en daarom geschorst werd "onmiddellijk de toegang tot het account terugkrijgt".
De schorsingen kwamen Twitter internationaal op felle kritiek te staan. VN-chef António Guterres zei "zeer verontrust" te zijn, Reporters Without Borders (RSF), een organisatie die zich inzet voor persvrijheid, sprak van "een bedreiging voor de democratie" en ook mediaorganisaties en verschillende landen veroordeelden de stap.
Alles bij de bron; NU
Een aantal vooraanstaande journalisten van onder andere The New York Times, CNN en The Washington Post zijn zonder enige waarschuwing of uitleg geblokkeerd op Twitter.
Het platform blokkeerde woensdag ook het account @elonjet waarmee Sweeney vluchtinformatie van het privéjet van Musk deelde. Ook het persoonlijke account van de tiener is opgeschort.
Het is niet duidelijk of de Twitteraccounts van de journalisten zijn geblokkeerd in opdracht van de nieuwe Twitter-eigenaar Elon Musk. Het is ook mogelijk dat de accounts geautomatiseerd zijn opgeschort, bijvoorbeeld omdat ze naar het afgesloten Twitter-account @elonjet verwezen.
Twitter schorste overigens niet alleen de accounts van een aantal journalisten. Ook het Twitter-profiel van Twitter-alternatief Mastadon is opgeschort. Dat sociale netwerk is afgelopen weken flink gegroeid door overstappende Twitter-gebruikers.
Alles bij de bron; NU
De Britse internetprovider Three UK blokkeert al dagen lang de toegang van klanten tot de versleutelde e-maildienst Tutanota. Alleen wanneer klanten bewijzen dat ze ouder zijn dan 18 jaar wordt er toegang gegeven.
Tutanota vroeg de provider op 9 december om opheldering en stuurde een verzoek om de blokkade op te heffen. Vijf dagen later is het echter nog steeds niet mogelijk voor Three UK-klanten om gewoon toegang tot Tutanota te krijgen. Tutanota klaagt dan ook via Twitter over de gang van zaken.
Alles bij de bron; Security