De Amerikaanse overheid wil dit jaar meer dan 200 bodyscanners op vliegvelden installeren, maar de effectiviteit van de apparaten is nooit getest, zo waarschuwt de Amerikaanse Rekenkamer. Die wil dat de Transportation Security Administration (TSA), belast met de beveiliging van vliegvelden, gaat testen in hoeverre terroristen de bodyscanner kunnen omzeilen en hoe de apparaten in een operationele omgeving presteren.

"Het is onduidelijk of bodyscanners of andere technologieën het wapen hadden kunnen detecteren dat bij de aanval op 25 december werd gebruikt", zo is in een rapport te lezen, dat de Rekenkamer voor een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden maakte.

Onbetrouwbaar

Zonder de vereiste tests kan de Rekenkamer besluiten om de goedkeuring voor het gebruik van bodyscanners in te trekken. Iets wat eerder al bij een andere technologie gebeurde, die de TSA ook niet had getest. Toen ging het om Explosives Trace Portals (ETP), die naar de aanwezigheid van explosieven zoeken. Er werden meer dan 100 ETPs uitgerold, ook al bleek uit tests dat de eerdere modellen onbetrouwbaar waren.

De TSA beweert dat het alle tests heeft uitgevoerd, maar de Rekenkamer moet nog controleren of dit wel in een operationele omgeving is gebeurd. "Het voltooien van deze stappen verzekert de TSA dat de kostbare uitrol van bodyscanners de beveiliging verbetert", zo laat het rapport verder weten. De Amerikaanse overheid is van plan om binnen vier jaar 878 bodyscanners te installeren.

Bron van dit artikel; www.security.nl