In vrijwel alle democratieën verschijnen meer en meer camera’s, in toenemende mate uitgerust met gezichtsherkenningssoftware. Zo heeft  Hitachi onlangs nieuwe biometrische camera’s ontwikkeld die gezichten van voorbijgangers opslaan in een gezichtendatabank. Die databank kan later tegen een snelheid van 36 miljoen gezichten per seconde worden geraadpleegd. 

Zowel overheden als bedrijven zien enorme mogelijkheden in software die automatisch gezichten kan herkennen. De foutmarge halveert om de twee jaar en de software wordt met andere woorden dermate goed dat sommigen zich vragen beginnen te stellen bij de wettelijke en politieke implicaties ervan. Vrijheid van meningsuiting wordt in de kiem gesmoord wanneer alles en iedereen in de gaten gehouden kan worden.

In sommige landen, zoals de VS en Duitsland, begint de trend stilaan echter op tegenstand te stuiten. Een gebrek aan anonimiteit heeft grote gevolgen voor de vrijheid van meningsuiting, schrijft Kelly Gates, in een boek over camerabewaking. 

Alles bij de bron; express.be 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!