De beveiligingscamera’s bij industrieterrein De Munt in Emmeloord hoeven niet te worden verwijderd. Dat heeft de Raad van State beslist in een bijzondere zaak die was aangespannen door een inwoonster van Dronten.

Ze eiste bij de Raad van State dat het gemeentebestuur de camera’s verwijdert, omdat ze zich in haar privacy voelt aangetast. Ze passeert de camera’s regelmatig met haar auto en daarbij wordt het kenteken van haar auto gefilmd. De opnamen worden enige tijd bewaard.

Het gemeentebestuur weigerde de camera’s weg te halen, omdat de vrouw geen belanghebbende is. Dat zou anders zijn als ze bijvoorbeeld woont of langdurig verblijft in het gebied waar de camera’s staan. Maar ze is slechts passant en daarmee onderscheidt ze zich niet van alle andere mensen die langs de camera’s bij het industrieterrein rijden.

Volgens de Raad van State heeft het gemeentebestuur gelijk. Ook een beroep van de vrouw op het Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens is door de Raad afgewezen. Iedereen die zich op straat vertoont, zal nu eenmaal genoegen moeten nemen met enige aantasting van zijn privacy. Verder blijven de camerabeelden voor de beveiliging van industrieterrein De Munt maar zeven dagen bewaard. Bovendien worden passanten daar gewaarschuwd dat er camera’s staan. Al met al vindt de Raad dat de inbreuk op de privacy hier gering is en dus mogen de camera’s blijven staan.

Alles bij de bron; de NO-polder


 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!