Alle auto's van Tesla beschikken over een camerasysteem waarmee alles rondom de auto in beeld gebracht kan worden. Zodra je de wagen parkeert schakelt de zogenoemde Sentry Mode in, een beveiliging tegen vandalisme en diefstal.

Als de beveiligingsmodus ingeschakeld was, filmden de camera's standaard continu alles rond de geparkeerde Tesla. De auto bewaarde steeds een uur beeldmateriaal.

Door software-updates staan de camera's nu standaard uit. En als de gebruiker ze wel aanzet, slaan ze maximaal tien minuten aan beeldmateriaal op.

"Veel geparkeerde Tesla's filmden iedereen die in de buurt kwam", zegt Katja Mur, bestuurslid van de AP. "Als iedere auto dat doet, krijg je een situatie waarin je nergens meer vrij over straat kunt lopen - dus zonder bespied te worden."

Volgens Mur werden voorbijgangers door de Tesla's gefilmd zonder dat ze dat wisten. De eigenaar van de auto kon die beelden terugkijken.

Zelfs spionage was mogelijk. Als een Tesla-eigenaar de auto voor het raam van iemand anders parkeerde, dan kon die naar binnen gluren en zien wat die persoon allemaal deed. 

Tesla heeft verschillende aanpassingen gedaan, nadat de AP een onderzoek was gestart. Zo komt de Sentry Mode nu alleen in actie als het voertuig aangeraakt wordt. En niet zodra de camera's een verdachte beweging rond de auto registreren. Ook gaat de wagen op zo'n moment niet standaard filmen, maar ontvangt de eigenaar alleen een tekstbericht op de telefoon.

Alles bij de bron; NU