Een forse marktgroei, prijsdalingen en een technologische omwenteling zijn de grote trends die we zien in de markt voor camerabeveiliging. Want een beveiligingscamera doet ondertussen meer dan beelden registreren.

Ook in 2014 zal de markt voor camerabewaking aanzienlijk groeien, tot bijna twaalf miljard euro. Een toename van twaalf procent in vergelijking met vorig jaar, voorspelt IHS Technology. Het is zo’n booming business dat er vandaag niet alleen gespecialiseerde bedrijven mee bezig zijn, maar ook algemene elektronicafabrikanten en bestaande netwerkspecialisten.

Een goede beveiligingscamera kan ook steeds meer dan alleen maar zien. De recentste modellen worden slimmer en efficiënter. Een overzicht van de nieuwste innovaties.


1. Slimme ogen; geavanceerde sensors zullen om te beginnen gevoeliger zijn en de technologie gaat ook verder dan alleen maar het opnemen van beeld en geluid, want ze zullen ook een infrarode sonar bevatten.

2. Videoanalyse; de ‘next-generation’ videoanalyse, camera’s die niet langer alleen dingen zien, maar ook al helpen interpreteren wat er op hun lens valt.

4. Brede kijkhoek; recentere modellen houden een panoramisch gezicht over hun omgeving. De modernste modellen zijn ook voorzien van een tweede cameralens: de ene houdt in een kijkhoek van 360 graden een oogje in het zeil, de tweede kan inzoomen op verdachte plaatsen.

5. Lokale opslag; Moderne camera’s maken deel uit van een degelijk beveiligd netwerk, en een aantal fabrikanten biedt een back-up van de gegevens op de camera zelf. 

6. Thermisch zicht; technologie die bijvoorbeeld iemands lichaamswarmte oppikt is handig voor het beschermen van een omgeving die slecht of helemaal niet verlicht is, zoals een treinspoor.

Alles bij de bronnen; ZDNet1 & ZDNet2