Gezichtsherkenning, gedragspatronen, agressie-detectie: allemaal voorbeelden van 'slim cameratoezicht' waar al jaren hard aan wordt gewerkt door wetenschappers en diverse innovatieve bedrijven en bedrijfjes. De resultaten in de praktijk vielen vaak tegen, maar nu is er een bedrijf dat de oplossing zegt te hebben gevonden: de 'zelflerende ' camera...

...Dit soort camera's zijn in gebruik in Boston, Chicago, Washington D.C. en Atlanta. Daarnaast worden er experimenten gehouden op Schiphol en in Tilburg en Eindhoven. Toen ik dat laatste las was ik heel benieuwd en besloot ik er wat dieper in te duiken. Opvallend genoeg bleken alle experimenten in de Verenigde Staten te worden gehouden met software van een Brits bedrijf: BRS Labs. Hun software heet AISight (spreek uit: eye sight) en is gebaseerd op artificial intelligence, hun camera's zelf leren wat afwijkend gedrag is. Als het systeem wordt geïnstalleerd draait het zo'n twee tot drie weken in een 'suppression mode', waarna er steeds meer alarmen worden gegenereerd en het systeem tegelijkertijd leert over de omgeving. Naarmate het systeem meer leert over die omgeving, worden de signalering betrouwbaarder en kan het systeem bruikbare alarmen gaan genereren.

Eigenlijk is daarmee alles gezegd wat er over te zeggen valt. Er zijn nog geen praktijkvoorbeelden of succesverhalen. 

En er blijken twee redenen voor te zijn waarom er nog geen 'slim' cameratoezicht is. De eerste reden is inderdaad het gebrek aan echt slimme software en algoritmes die het echt doen. Daar werkt BRS Labs met al zijn concurrenten in de wetenschappelijke en private wereld dus hard aan. De tweede belangrijke reden waarom het niet werkt: slimme software heeft veel rekencapaciteit nodig en bij een gemiddelde prijs van €1.000 per cam-computer dus over een investering van zo'n € 3,5 miljoen op Schiphol. Best een fors bedrag voor bewegingsdetectie.

Op dit moment is de conclusie dan ook nog dat de slimme camera er nog niet is - ondanks het optimisme van BRS Labs. Maar ik hou de ontwikkelingen goed in de gaten, want het zal er vast wel een keer van komen. En geloof mij: op dat moment zal ons leven voor altijd een beetje anders zijn geworden.

Video

Alles bij de bron; SlimBekeken