Inderdaad, privacy mag geen schuilplaats voor onrecht zijn, zoals veel politieke reacties vandaag luiden. Maar gisteren leek CBP-voorzitter Jacob Kohnstamm dat toch te beweren. Hij wil het gebruik van bewakingsbeelden op internet door burgers en bedrijven sterk indammen...

...Op zichzelf is zijn benadering juist. Beelden van beveiligingscamera’s zijn een opsporingsmiddel dat in handen van de autoriteiten thuishoort. 

Maar de verleiding voor slachtoffers is natuurlijk groot (en begrijpelijk) om beelden van evidente misdrijven te publiceren. Het is niet niks als je de schending van eigendom en privacy perfect gefilmd kunt terugzien. Het CBP doet er dan ook goed aan andere prioriteiten te kiezen om tegen op te treden dan deze.

Er zijn juist andere beren op de weg, waartegen het CBP, terecht met hogere boetes, straks handhavend mag optreden. Wat te denken van Google dat 3,6 miljoen wifi-installaties in Nederland blijkt te hebben afgetapt. Of telecombedrijven die precies bijhouden wat klanten met hun internetbundel uitvoeren. Of adverteerders die heimelijk al het zoekgedrag op internet van burgers blijken te volgen. Werk genoeg.

Lees alles bij de bron; NRC