President Obama is van plan om 50.000 politieagenten uit te rusten met bodycamera’s: kleine camera’s die op het uniform worden bevestigd en alle gesprekken en incidenten tussen een agent en burgers registreren. Zo wil Obama de relatie tussen lokale politieagenten en burgers verbeteren. Het is een van de maatregelen van de Amerikaanse overheid naar aanleiding van de situatie in Ferguson.

In Engeland is afgelopen mei een proefperiode gestart met bodycamera’s. Vijfhonderd camera’s werden verdeeld over de agenten van tien eenheden in Londen. Wat de bevindingen zijn is nog onduidelijk. De pilot is daar ingevoerd na de kritiek rondom de dood van de 29-jarige Mark Duggan.

Waarom zou je geen camera’s inzetten bij politiewerk? Zijn er ook nadelen? Zeker. Want hoe zit het met privacy? Van burgers: straks is op de beelden precies te zien hoeveel flatscreens er in huis hangen. En agenten: kunnen we straks iedere scheet volgen?  Mogen agenten zomaar iedereen filmen? Ook als ze bij iemand thuis over de vloer komen bijvoorbeeld? Daarover is nog discussie.

Volgens  Jay Stanley, een senior politie-analist kunnen zowel burgers als agenten profiteren van een camerabeleid:

“Het kan een win-winsituatie zijn. Veel agenten ervaren dat voor elke keer dat camerabeelden de acties van een gewelddadige agent registreren, ze in andere gevallen ook politie kunnen helpen bij het aantonen van een valse beschuldiging van misbruik of onprofessioneel gedrag.”

Hoe dan ook, beelden kunnen helpen om te reconstrueren wat er precies is gebeurd.

Alles bij de bron; NRC