Met het cameratoezicht volgens het Criminee-concept, haal je het als crimineel wel uit je hoofd om een bedrijfsterrein op te gaan.
Het concept is door Ronald Memelink bedacht. Dat was jaren geleden, in zijn concept wordt een bedrijfsterrein in twee schillen opgedeeld. De buitenste schil bestaat uit intelligente camera’s die elke in- en uitgaande auto plus kenteken registreren. Daarnaast staan op strategische plekken camera’s die 360 graden rond en 180 graden op en neer kunnen.
,,Schil 1 zorgt voor content, schil 2 voor gedrag. Samen zijn ze een gouden duo. En de camera’s kunnen inzoomen tot twee meter. We kunnen bij wijze van spreken de neusharen van iemand tellen. Op die manier hebben we de essentiële drieluik van observeren, registreren en identificeren bereikt. Vierentwintig keer zeven’’, aldus een enthousiaste Memelink. De beelden worden bekeken in de voormalige meldkamer op het hoofdbureau van politie IJsselland in Zwolle. Daar zitten politie-agenten in één ruimte met speciaal opgeleide beveiligers. De beelden die de politie ziet zijn gekoppeld aan de landelijke en internationale bestanden van politie en Europol.
,,En dan camera’s die voldoen aan onze eisen, hè. Geen Bart Smit camera’s waarbij je geen container van een lantaarnpaal kunt onderscheiden, zoals je wel bij Opsporing Verzocht ziet’’, zegt Memelink. Om het te illustreren, laat hij een opname van de nacht zien. Haarscherp, licht beeld. Wie de eerste schil passeert met openstaande boetes of criminele antecedenten, moet er vanuit gaan dat hij gevolgd wordt. Het systeem meldt automatisch of iemand voorkomt in de politiebestanden.
Ondertussen ligt er het vraagstuk van de privacy. De camera registreert alles, ook wie te hard rijdt, wie een zakje afval bij de gemeentelijke prullenbak zet, wie een appel uit het raam gooit, of een blikje energydrank. Een verliefd stelletje dat een rustig plekje opzoekt om te zoenen. Stuk voor stuk dingen die je niet hoort te doen maar die op zichzelf nooit reden zijn om camera’s op te hangen. Bijvangst. Een overtreding zal nooit op basis van camerabeelden worden beboet, stelt Memelink. Daar zijn ze niet voor. ,,We plegen inbreuk op de privacy, daar bestaat geen twijfel over. De vraag is of die inbreuk proportioneel is.’’
Alles bij de bron; criminee (Thnx-2-Dick)