In 19 vestigingen van de fitnessketen Fit For Free werd met camera's toezicht gehouden op de herenkleedkamers. De fitnessketen reageert dat er een afweging werd gemaakt tussen de privacy van klanten en hun veiligheid/de beveiliging van hun eigendommen. Eerdere maatregelen als kluisjes en controles door medewerkers hielpen niet, aldus een woordvoerder van de keten. Door het camerabeleid zou het aantal diefstallen in de kleedkamers zijn teruggebracht tot nul.

Deskundigen vinden dat de privacy van klanten in het geding is. ,,Dit lijkt mij schandalig", aldus Vincent Bohre van stichting Privacy First tegen RTL Nieuws. ,,Mensen gaan zich toch anders gedragen, zelfs als de camera's uitstaan. Het is wachten op excessen, dat beelden uitlekken en een medewerker er misbruik van kan maken. In de sportscholen waar in de kleedkamers wordt gefilmd, zouden de klanten bij het aangaan van een contract daar niet van op de hoogte worden gebracht. Dat moet anders volgens Gerrit-Jan Zwenne, hoogleraar recht en informatiemaatschappij. ,,Je moet zoiets weten voordat je een abonnement aan gaat. Als je het pas leest als je de ruimte in bent, dan ben je al gefilmd", aldus Zwenne.

Inmiddels zouden alle camera's uitstaan. Na een interne beoordeling bleek dat deze niet meer nodig waren nu er geen meldingen van diefstal meer waren.

Alles bij de bron; AD