Een stel dat woont in de wijk Landerijen in Lelystad moet binnen twee dagen de beveiligingscamera aan de achterkant van hun huis verwijderen. Dat heeft de rechter bepaald in het kort geding dat door de buren was aangespannen. De camera aan de voorzijde van de woning mag blijven.

Het stel hing een camera op, omdat het zich niet veilig voelde en hun eigendommen wilde beschermen. 

Al in november 2021 heeft de advocaat van de buren gevraagd om de camera weg te halen. Die is inderdaad een tijdje weggeweest, maar daarna weer opgehangen. De eigenaar van de camera beweerde dat er geen beelden van de buurtuin zijn te zien, maar na het zien van opnames concludeert de rechter anders. Op de beelden is te zien ‘dat een deel van de woning -waaronder de slaapkamerramen’ van de eisers gefilmd kan worden.

Een camera zo ophangen is niet volgens de wet en maakt inbreuk op de privacy van de buren, oordeelt de rechter. Een camera ophangen waarbij alleen een deel van de schutting in beeld komt mag wel, als dat noodzakelijk is om zijn eigen achtertuin goed in beeld te brengen. Maar een beweegbare camera mag dus niet.

Haalt de buurman de camera niet op tijd weg, dan moet hij een dwangsom betalen.

Alles bij de bron; OmroepFlevoland