In de Stedenwijk in Almere werden veel inbraken gepleegd. Dus kregen de inwoners vorig jaar van het ministerie en de gemeente een digitale deurbel cadeau. Wordt dit allemaal niet veel te Big Brother?

Zodra iemand de keurig betegelde voortuin van Vanity’s woning in de Almeerse Stedenwijk betreedt, pikt de bewegingssensor van haar Skybell dat op. De camera springt dan aan, Vanity krijgt een melding op haar telefoon en kan direct meekijken. Even later staat het opgenomen videobeeld in de Skybell-app.

Heel handig, vindt Vanity, die niet met haar achternaam in de krant wil uit privacyoverwegingen. In 2018 kreeg ze de bel cadeau van het ministerie van Justitie en Veiligheid, omdat ze was uitgekozen voor de ‘pilot digitale deurbel’. Elke deurbel werd geregistreerd bij Camera in beeld, een politiesysteem met beelden van particuliere camera’s die de politie kan opvragen om te gebruiken bij een opsporing.

Een camera in een deurbel is gewoon toegestaan, zolang deze de bezittingen van buurtgenoten en de openbare weg zo min mogelijk filmt. Beelden die zijn opgenomen voor huishoudelijke doeleinden, bijvoorbeeld om te kijken wie er voor je deur staat, vallen niet onder de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Maar de Skybell van Vanity neemt ook voorbijgangers en bezoekers van het terrein van de buurvrouw op. Dan vallen de beelden niet binnen het huishoudelijk gebruik, en wel onder de AVG, zegt de Autoriteit.

Zo’n deurbel kan bijdragen aan een onaangenaam Big Brother-gevoel onder bezorgers en buurtbewoners, zegt Bert-Jaap Koops, hoogleraar recht en technologie aan de universiteit in Tilburg. ‘Zo’n bewegingssensor is onvoorspelbaar. Die maakt het lastig voor passanten om in te schatten wanneer ze wel of niet worden opgenomen.’ Postbodes, pizza- of pakketbezorgers hebben sowieso geen keus, benadrukt de hoogleraar. ‘Die moeten iets afleveren.’

Alles bij de bron; Volkskrant