1 juli: mobiel cameratoezicht mogelijk
Vanaf 1 juli 2016 mogen burgemeesters in een bepaald gebied, voor een bepaalde periode cameratoezicht inzetten. Op deze datum gaat de aanpassing van de gemeentewet in. Met deze aanpassing wil het kabinet de veiligheid in de openbare ruimte verbeteren doordat aanhoudende, verplaatsende overlast beter gevolgd en aangepakt kan worden.
Helmond verwijdert aantal camera's
De gemeente heeft een visie op cameratoezicht opgesteld en aan de hand daarvan het cameraplan in de stad aangepast. Een aantal camera's voldeed niet meer aan de nieuwe uitgangspunten en worden weggehaald. Het cameratoezicht krijgt hierdoor meer focus en wordt efficienter ingezet.
Al drie jaar lang patrouilleert de Burgerwacht Veeneslagen Rijssen door de wijk. Naar eigen zeggen heeft dit effect, maar ze kunnen niet alles zien en er blijft last van auto-inbraken. Door camera's op strategische plekken op te hangen kan er gemonitord worden wie er in en uit de wijk gaan en de 'goed georganiseerde bendes' aanpakken. De camera's moeten van goede kwaliteit zijn en dat kost geld en daarom is de stichting op zoek naar geld via crowdfunding.
SlimBekeken vraagt zich ondertussen af wat het juridische regime is voor het cameratoezicht. Het lijkt erop dat de camera's de openbare ruimte in beeld brengen en die valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. Mocht de gemeente deze vorm van burgerparticipatie een goed idee vinden dan zal er gekeken moeten worden naar hoe de privacy van de mensen die zich in de openbare ruimte begeven beschermd kan worden. Een interessante casus: SlimBekeken kent geen eerdere voorbeelden van bewoners die cameratoezicht toepassen in de openbare ruimte, wordt vervolgd?
Bron van alle drie stukken; SlimBekeken