Binnenhof fotograferen? Eng kijken naar een minister? Wild zwaaien met je armen? Niets kopen in de supermarkt?
 
Doe het niet voor een bewakingscamera. Want voor je het weet sta je met je tronie op internet bij Opsporing Verzocht. Onze concullega’s bij Geenstijl merkten gisteren met voor hun ongebruikelijk ingehouden toon terecht op dat het toch wel heel bijzonder was dat er bij Opsporing Verzocht twee mensen op de site stonden die nog niet de wet hadden overtreden.

Binnenhof fotograferen? Eng kijken naar een minister? Wild zwaaien met je armen? Niets kopen in de supermarkt? Doe het niet voor een bewakingscamera. Want voor je het weet sta je met je tronie op internet bij Opsporing Verzocht.
Onze concullega’s bij Geenstijl merkten gisteren met voor hun ongebruikelijk ingehouden toon terecht op dat het toch wel heel bijzonder was dat er bij Opsporing Verzocht twee mensen op de site stonden die nog niet de wet hadden overtreden. Ze hadden alleen foto’s gemaakt van de bewakingscamera’s in een Albert Heijn en “gedroegen zich verdacht”.

Dit is Nederland anno 2008. Verdacht gedrag is voldoende om subject te zijn van een publieke oproep tot opsporing. Een oproep waarin iedereen goed kan zien wat voor een gezicht je hebt. Jammer als je niets kwaads in de zin had, vanaf heden ben je voor mensen die je herkennen een boef. Of misschien wel een terrorist.
En geen enkele ophef in de media of de Tweede Kamer. We kunnen ons land dus maar beter omdopen tot “Politiestaat der Nederlanden”. Of misschien beter nog: DDR.

Nb: Ik heb met opzet geen link naar de betreffende pagina van Opsporing Verzocht of het artikel van Geenstijl geplaatst omdat ik zo min mogelijk wil meewerken aan het onterecht tonen van de gezichten van betrokken personen. Maar het gebeuren is wel belangrijk genoeg om te vermelden en van bewijs te voorzien dat ik het risico dat u alsnog gaat kijken accepteer. Maar mijn vraag is: wilt u dat a.u.b niet doen.

Lees verder...

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha